fbpx
Nieuws

Sterkin en KvINL worden InstallQ

Nieuwe stickers op de bussen. Nieuw briefpapier. Met ingang van 1 januari 2019 fuseren de stichtingen KvINL en Sterkin tot de nieuwe organisatie InstallQ. Daarmee ontstaat één stichting die praktisch alle kwaliteitsregelingen voor de installatiebranche beheert en uitvoert. De fusie werd in 2017 al aangekondigd.

De fusie moet vooral duidelijkheid scheppen, en daardoor de wildgroei aan kwaliteitsregelingen bij elkaar brengen. Onder meer de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitte grote kritiek op de bestaande erkenningsregelingen, die niet konden voorkomen dat de kwaliteit van installatiewerk in Nederland achteruit holde. De bevindingen van de Raad leiden er onder meer toe dat de branche in 2019 een wettelijk verplichte certificering voor gasinstallaties staat te wachten. Ook opdrachtgevers hadden grote moeite om wegwijs te worden is de verschillende erkenningsregelingen die de installatiebranche kent. Daar moet nu een eind aan komen.

Kwaliteit en veiligheid

Alleen al vanwege de groeiende aandacht voor kwaliteit en veiligheid is de komst van een duidelijk label een zegen. De markt heeft behoefte aan eenduidigheid en transparantie, zegt de fusie-organisatie in een persbericht. “Goed functionerende kwaliteitsborging is gebaat bij voldoende draagvlak, duidelijkheid en zekerheid, tegen aanvaardbare kosten. Dit ontstaat alleen als er een brede afstemming is tussen en met verschillende partijen. Het laten bestaan van meerdere stichtingen die zich met kwaliteitsborging bezighouden helpt in dat geval niet om tot succesvolle regelingen te komen.” InstallQ, hier een link naar de site, zegt een gezonde financiële basis te hebben om regelingen te realiseren die tegemoetkomen aan de mogelijkheden van de installateurs en opleidingsinstellingen. InstallQ zal zelfstandig en onafhankelijk opereren.

Stickers van de bus

Installateurs kunnen de KvINL, Sterkin maar ook de SEI-logo’s, te samen met de Uneto-VNI-stickers van de bussen peuteren. Voor alle regelingen is straks nog maar één logo beschikbaar waarmee bedrijven laten zien dat zij aan een erkenning of certificering voldoen. Installatiebedrijven en opleidingsinstellingen kunnen straks binnen één organisatie kiezen uit alle mogelijke regelingen. “Dit zal ook de positie en herkenbaarheid van de erkende en gecertificeerde installateurs en opleidingen verbeteren ten opzichte van ‘beunhazen’”, zegt de fusie-organisatie. De directie van de nieuwe Stichting wordt gevormd door de heren Hans van den Berg (Algemene Zaken) en Wil van Ophem (Technische Zaken). De voorzitter van het bestuur is de heer Ed Nijpels.  De organisatie zal in 2019 gehuisvest zijn in Zoetermeer (centraal kantoor), Apeldoorn en Rotterdam.

7 reacties op “Sterkin en KvINL worden InstallQ

 1. Frans van Och schreef:

  Eindhoven, 02-03-2020. Wij, mijn vrouw en ik sturen jullie per post iets over loden
  leidingen in de drinkwater installatie. Tevens oude strooifolders van ongeveer 30 jaar geleden. Wij hebben er ongeveer 40.000 uitgedeeld.
  Ik heb er enkele van mijn technische opleidingen bij gedaan. Ketelwet, laat me niet lachen. Zit al meer dan 40 jaar in het vak.
  Groeten uit Eindhoven, Gas Technische Dienst, Frans van Och.
  Doe de oude voorzitter van het ABP de groeten, ik krijg iedere maand 34 EURO van hen.

  • B. Weeda schreef:

   Ik snap uw reactie niet in relatie tot het onderwerp namelijk de fusie van de bedrijven tot InstallQ. Wat wilt u met uw reactie zeggen en waar doelt u op?

   Als particulier ben ik mij namelijk aan het oriënteren naar installateurs die erkend zijn en kom zodoende op, onder andere, deze site terecht. Reacties, negatief danwel positief, die gegeven worden zijn in mijn ogen zeer relevant mits ze ergens (feitelijk) op gestoeld en vrij zijn van emotie/frustratie.

   Indien uw reactie van enige waarde is, gaat over het onderwerp en u deze los kunt maken van uw emotie dan zie ik graag uw antwoord op mijn vraag. Wat wilt u met uw reactie zeggen? Waar doelt u op?

   Met vriendelijk groet,

   Bianca Weeda

   • M.C. schreef:

    Ik wil een klacht indienen over loodgieter de heer Joris Anink wegens zijn slechte beroepsethiek! Bij welke instantie kan ik hiervoor terecht in Nederland? Zou u zo vriendelijk willen zijn om mij hierover te informeren aub?

   • M.C. schreef:

    Ik wil een klacht indienen over loodgieter de heer Joris Anink uit Bussum wegens zijn slechte beroepsethiek! Bij welke instantie kan ik hiervoor terecht in Nederland? Zou u zo vriendelijk willen zijn om mij hierover te informeren aub?

 2. M.C. schreef:

  Ik wil een klacht indienen over loodgieter de heer Joris Anink wegens zijn slechte beroepsethiek! Bij welke instantie kan ik hiervoor terecht in Nederland? Zou u zo vriendelijk willen zijn om mij hierover te informeren aub?

 3. Gina Pfaff schreef:

  Deze loodgieter, http://www.ochgtd.nl , is de beste in Eindhoven en omstreken.

 4. Frank schreef:

  In het verleden begin jaren’90 is er een erkenningsregeling geweest dat heette de “Waarborginstallateur” iedere installateur zowel Gas technisch als elektrotechnisch moest deze erkenning hebben anders mochten zij geen werkzaamheden verrichten.
  Dat was voor de consument een soort kwaliteitsgarantie dat ze te maken hadden met een installateur die erkend was en kwalitatief goed werk leverde en zijn vakgebied goed verstond. De hele erkenning werd door Sterkin beheerd en steekproefsgewijs gecontroleerd. Deze hele erkenning heeft de installateur heel veel geld gekost, want er moest gekalibreerde meetinstrumenten aangeschaft worden een aanvraag voor de erkenning koste ook het nodige al met al niet goedkoop. Als je cv-ketel een onderhoudsbeurt kreeg door een erkend installatiebedrijf, moest de gasleiding afgeperst worden ivm lekkages de ketel werd van binnen helemaal schoon gemaakt, er werd een rookgasanalyse gedaan van je ketel met meetapparatuur zodat de monteur een goed inzicht had over de bedrijfstoestand van je cv-ketel de onderhoudsbeurt met alle meetgegevens moesten doorgeven worden aan Sterkin. Eind jaren 90 besloot toentertijd ons Paarse kabinet om de markt in de installatiebranche te liberaliseren, vrije markt werking dat hel erkenningssysteem is compleet van tafel geveegd. Kort gezegd iedereen mocht werken aan een elektrische installatie of aan gastoestellen met als gevolg ongelukken. 20 jaar later besluit onze overheid een gaswet in te voeren ivm koolmonoxide vergiftiging bij consumenten. Onze overheid is hier zelf schuldig aan zij wouden vrije markt werking met alle gevolgen van dien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.