Nieuws

Sterkin en KvINL worden InstallQ

Nieuwe stickers op de bussen. Nieuw briefpapier. Met ingang van 1 januari 2019 fuseren de stichtingen KvINL en Sterkin tot de nieuwe organisatie InstallQ. Daarmee ontstaat één stichting die praktisch alle kwaliteitsregelingen voor de installatiebranche beheert en uitvoert. De fusie werd in 2017 al aangekondigd.

De fusie moet vooral duidelijkheid scheppen, en daardoor de wildgroei aan kwaliteitsregelingen bij elkaar brengen. Onder meer de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitte grote kritiek op de bestaande erkenningsregelingen, die niet konden voorkomen dat de kwaliteit van installatiewerk in Nederland achteruit holde. De bevindingen van de Raad leiden er onder meer toe dat de branche in 2019 een wettelijk verplichte certificering voor gasinstallaties staat te wachten. Ook opdrachtgevers hadden grote moeite om wegwijs te worden is de verschillende erkenningsregelingen die de installatiebranche kent. Daar moet nu een eind aan komen.

Kwaliteit en veiligheid

Alleen al vanwege de groeiende aandacht voor kwaliteit en veiligheid is de komst van een duidelijk label een zegen. De markt heeft behoefte aan eenduidigheid en transparantie, zegt de fusie-organisatie in een persbericht. “Goed functionerende kwaliteitsborging is gebaat bij voldoende draagvlak, duidelijkheid en zekerheid, tegen aanvaardbare kosten. Dit ontstaat alleen als er een brede afstemming is tussen en met verschillende partijen. Het laten bestaan van meerdere stichtingen die zich met kwaliteitsborging bezighouden helpt in dat geval niet om tot succesvolle regelingen te komen.” InstallQ, hier een link naar de site, zegt een gezonde financiële basis te hebben om regelingen te realiseren die tegemoetkomen aan de mogelijkheden van de installateurs en opleidingsinstellingen. InstallQ zal zelfstandig en onafhankelijk opereren.

Stickers van de bus

Installateurs kunnen de KvINL, Sterkin maar ook de SEI-logo’s, te samen met de Uneto-VNI-stickers van de bussen peuteren. Voor alle regelingen is straks nog maar één logo beschikbaar waarmee bedrijven laten zien dat zij aan een erkenning of certificering voldoen. Installatiebedrijven en opleidingsinstellingen kunnen straks binnen één organisatie kiezen uit alle mogelijke regelingen. “Dit zal ook de positie en herkenbaarheid van de erkende en gecertificeerde installateurs en opleidingen verbeteren ten opzichte van ‘beunhazen’”, zegt de fusie-organisatie. De directie van de nieuwe Stichting wordt gevormd door de heren Hans van den Berg (Algemene Zaken) en Wil van Ophem (Technische Zaken). De voorzitter van het bestuur is de heer Ed Nijpels.  De organisatie zal in 2019 gehuisvest zijn in Zoetermeer (centraal kantoor), Apeldoorn en Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.