fbpx
Nieuws

Stijging loonkosten kost hoofdbrekens

Ondernemers in installatieland krijgen het komende jaar te maken met een flinke stijging van de kostprijs van een montage-uur. Door de stijging van het loon van installatiemonteurs, afgesproken in de nieuwe cao Metaal en Techniek, stijgen deze kosten in totaal met zeven procent.

Kostprijs van montage-uurtje wordt 65,10 euro.

Goed nieuws voor monteurs, de loonsverhoging, maar ondernemers moeten aan het rekenen. Accountantbureau Ruhl Haegens Molenaar rekende voor Installatie.nl uit wat volgend jaar het kostprijs uurloon voor een gemiddelde installatiemonteur gaat worden: 65,10 euro. Dit is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar. In de kostprijs van een monteur zit naast zijn of haar salaris, ook zaken als het wagenpark, gereedschap, huisvesting en overhead van het kantoor verrekend. Hier komt de winst die een ondernemer wil maken nog bij. In vier jaar tijd is de kostprijs al met zo’n 18 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de accountant.

Wat te doen?

Direct doorberekenen is voor veel installateurs geen optie, zegt Stefan van Maasakkers in een blog op Installatie.nl. Hij geeft een drietal tips hoe ondernemers de pijn van de kostenstijging kunnen verzachten. Naast de loonkosten zijn ook de stijgende materiaalprijzen een zorgenkindje. Ondernemers kunnen in de knel komen met uitstaande offertes en opdrachten waarin deze stijgingen (nog) niet zijn meegenomen.

De cao voor Metaal en Techniek is met 27.000 werkgevers en 300.000 werknemers de grootste cao in de marktsector. Hier beknopt de afspraken uit deze overeenkomst.

De blog met tips van Stefan van Maasakkers vindt u hier.

5 reacties op “Stijging loonkosten kost hoofdbrekens

 1. Dan schreef:

  Vooral die overhead, daar moet eens iets aan gedaan worden. Al die “opvreters”. Het liefst de hele dag vergaderen en tussendoor roken in de baas zijn tijd. Ja dan word je al snel te duur! Nog even en de harde werker die het moet verdienen moet op de bakfiets het hele land door en z’n gereedschap van huis meenemen.

 2. jos schreef:

  Vragen we ons wel eens af waarom de uurlonen maar blijven stijgen ?Er moet steeds meer worden afgedragen aan belastingdienst en de ook vaste kosten blijven oplopen voor ieder huishouden/bedrijf .We zitten in een sneeuwbaleffect , belastingen worden verhoogt , vaste kosten gezinnen/bedrijven blijven oplopen , producten worden duurder gemaakt maar ook uurlonen blijven stijgen .Uiteindelijk ligt het werkelijke probleem bij de overbevolking van Nederland .Netto komen er nog steeds teveel mensen Nederland per jaar binnen ,ongeveer 100.000 mensen per jaar , waarvan 60% 60.000 personen tot aan hun AOW moet worden onderhouden omdat maar 40% van de immigranten ooit d.m.v. een baan aan de maatschappij mee gaat doen .Een niet bijdragende immigrant van 20 jaar kost de staat tot aan z,n A.O .W. aan huisvestiging -onderhoud -zorg etc gemiddeld 1 miljoen euro , dus de loonkosten zullen komende jaren nog meer moeten stijgen om alles en iedereen te kunnen blijven onderhouden , zeker ook met de toenemende vergrijzing van de Nederlanders / de gepensioneerden .Maar we kunnen nog zo hard willen werken om een toekomst op te bouwen , maar de lol is er vanaf , want met een inkomen boven 30.000 euro per jaar kun je van iedere euro 70% afstaan aan de Staat .Dus iemand die wil vertellen dat het goed gaat in Nederland , zal langzaam gaan inzien dat we niet goed bezig zijn . Immigratie moet zoveel mogelijk gestopt worden , waardoor minder belasting nodig is en waardoor uiteindelijk ook de uurlonen minder stijgen .Gaan we door met immigratie , dan gaan de uurlonen automatisch komende jaren nog meer stijgen , want de staat zal dan nog meer belasting gaan vragen om nog meer mensen te kunnen onderhouden. Weten we dan ook dat veel bedrijven, vooral ZZP,ers geen 65.10 euro berekenen aan de klant , maar veel extra uren moeten draaien om na aftrek van alle vaste lasten /verzekeringspremies , belastingen etc nog enigszins een inkomen over te houden .Veel particulieren zullen nooit 65.10 euro ex b.t.w. willen betalen .

  • Henkie schreef:

   Zo ken ik er nog wel een: alle arbeidsmigranten wegsturen en die luie werkloze aan het werk trappen. Geen zin om te werken, dan ook geen uitkering.

   Het is toch te gek dat er 400.000 mensen thuis zitten die niet willen werken terwijl er net zoveel arbeidsmigranten hier wel willen werken.

   • jos schreef:

    Beste Henkie ,

    Helemaal met je eens , er is een te grote groep mensen in Nederland (Nederlanders-immigranten), die wel kunnen werken maar die het vertikken om te werken, maar intussen de hardwerkende Nederlanders/bedrijven kaalvreten, daar komt nog bij gezinshereniging immigranten . Alle aanhang die gratis mogen overkomen op kosten van de Nederlandse staat en ook gratis komen meeprofiteren. Al met al .De uurlonen zullen komende jaren naar mijn idee alleen maar hoger worden , omdat de staat steeds meer belastinggeld nodig heeft voor alle mee-eters aan zorg ,huisvestiging , uitkeringen etc. De hardwerkende Nederlander en bedrijven houden netto steeds minder euro,s over . We gaan het mee maken .Nederland vervalt langzaam in een arm land door vooral massa immigratie komende jaren , met dank aan de Softie-politiek die dit allemaal afgelopen decennia heeft toegelaten onder invloed van die ” geweldige EU” , die de Nederlandse bevolking niet wilde .Het verval van Nederland had totaal niet nodig geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.