fbpx
Nieuws

Stofvrij werken: november actiemaand

Stofvrij werken: november actiemaand

De Inspectie SZW houdt van 28 oktober tot en met 22 november een extra actie gericht op kwartsstof in de bouw.

 

 

De actie is gericht op het voorkomen en beperken van blootstelling aan kwarts bij het bewerken van kwartshoudende bouwmaterialen met handgereedschap. In de installatiebranche geldt dit vooral voor boren en het zagen van sleuven, alsmede renovatiewerkzaamheden aan bijvoorbeeld badkamers. Wanneer er een stofwolk in de ademzone zichtbaar is, wordt het werk stilgelegd en volgt meteen een boete. Indien er wel maatregelen zijn getroffen maar niet afdoende, volgt een boete of waarschuwing.

 

De Inspectie controleert en handhaaft of bij werkzaamheden in de bouw – zoals boren, hakken, slijpen en zagen – zichtbaar stof vrijkomt. Zo ja, dan wijst dit op het niet toepassen van de juiste beheersmaatregelen of op het niet goed functioneren van die maatregelen.

 

Intentieverklaring

In het oktobernummer van vakblad Installatie en Sanitair, dat morgen verschijnt, een artikel over dit onderwerp. Aan de gereedschappen kan het niet meer liggen, zegt André Moons van TNO in dit artikel. De fabrikanten hebben flinke stappen gezet en er zijn volop gecertificeerde sets te koop. De groeiende aandacht voor stofvrij werken leidt ertoe dat steeds meer bedrijven in de uitvoerende bouw ‘veilige’ gereedschappen en stofzuigers aanschaffen.

 

De website van Arbouw biedt een handige keuzewijzer bij de zoektocht naar stofafzuiging. Klik hier.

2 reacties op “Stofvrij werken: november actiemaand

  1. Roel Slager schreef:

    Ik heb vernomen hoe hoog de boetes zijn, die liegen er niet om. Waarschijnlijk mag er Nederland geen geld meer verdiend worden. Altijd wordt er wel weer iets nieuws bedacht.

  2. cor reuzenaar schreef:

    Wat fijn de boetes kunnen niet hoog genoeg zijn maar wanneer controleren ze bij privé personen die na werktijd nog even bijwerken.
    Zij nemen over het algemeen geen maatregelen en de baas maar betalen, voor maatregelen en regels en ook als de werknemer zich ziek meldt. Dit wordt vaak veroorzaakt buiten diensttijd.
    Laten we vooral de opdrachtgevers niet vergeten welke zo goedkoop mogelijk uit willen zijn en geen verstand van zaken hebben wat de wet eist en wel worden geacht deze kennis voorhanden te hebben en naar te handelen.
    Zij ontspringen meestal de dans wegens gebrek aan handhaving.
    Buiten reguliere werktijden zijn de kosten voor handhaving erg hoog.
    Dus mag de maatschappij het oplossen wat nimmer zal gebeuren.
    We geloven nog steeds in sprookjes ongeacht leeftijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.