fbpx
Nieuws

‘Stop uitrol slimme gasmeter’

Nu de aansluitplicht voor gas vervallen is en steeds meer plannen worden gemaakt om aardgas de woonwijken uit te halen, is het niet verstandig om door te gaan met de uitrol van de slimme gasmeter.

Dat zegt manager BU Industrie Stijn Versteegen van Info Support, een ICT-bedrijf voor de energiesector, op de opiniepagina van het FD.

Tot de grootschalige uitrol van slimme gas- en elektriciteitsmeters werd in 2014 besloten. Eind 2020 moet 80% van de huishoudens voorzien zijn van deze slimme meters. Het gaat om een operatie die in totaal 3,3 miljard euro gaat kosten, die moet worden terugverdiend door een gemiddelde besparing van 3,5%, door deze slimme meter. Maar in de praktijk halen we maar 1%, blijkt uit onderzoek.

Met de slimme elektriciteitsmeter moeten we niet stoppen, vindt Versteegen, omdat deze meter onmisbaar is in de energietransitie, bijvoorbeeld omdat steeds meer mensen pv-panelen op het dak hebben liggen.

Dat geldt niet voor de slimme gasmeter. “Waarom rollen we nog steeds grootschalig een slimme gasmeter uit, terwijl is besloten het gas uit te faseren?”

Uitrolkalender

Versteegen: “Volgens de nationale uitrolkalender moeten er tot eind 2020 nog 2,6 miljoen slimme gasmeters worden geplaatst. Zo’n apparaat kost gemiddeld 80 euro, dus de BV Nederland kan minimaal 208 miljoen euro besparen als deze meters niet wordt geplaatst.”

“Een en ander maakt duidelijk dat je oog moet hebben voor veranderende omstandigheden en het lef moet hebben om daarnaar te handelen en te stoppen. Zeker wanneer er al terechte zorgen zijn over de kosten van de energietransitie en het maatschappelijk draagvlak daarvoor. Ingewikkeld is het niet: trek gewoon de stekker eruit.”

8 reacties op “‘Stop uitrol slimme gasmeter’

 1. Derk schreef:

  We moeten juist stoppen met de hele uitrol !

  Zonder deze meters met externe uitlezing ( ‘slim’ genoemd ) kan men het salderen niet afschaffen. Dit zal later het Paard van Troje worden genoemd. De argumentatie rammelt ook aan alle kanten.

  Hou de sluwe meter buiten mensen !!!

 2. Martin Horstink schreef:

  Beetje te kort door de bocht. Het is lang niet zeker dat we overal van het gas afgaan, aardgas gaan we van af, maar mogelijk komen daar (deels) duurzame gassen voor in de plaats. Daarnaast kan de gemeten data van de slimme gasmeter ook een perfect hulpmiddel zijn voor het dimensioneren van een elektrische warmtepomp. Dan is 80 euro echt niet zoveel…

 3. Daniël schreef:

  Hoogst onverstandig, het vervangen van de gasmeter voor een slimme meter is ook gekoppeld aan het vervangen van de oude meter ivm ouderdom. Het laten hangen van een hele oude meter geeft dus een risico.

  Daarnaast is zoals genoemd hierboven een slimme meter nodig voor de continue opname van het verbruik. Zodat de gebruiker kan zien wat hij gebruikt en daar zuiniger mee om kan gaan.
  Bij de één geeft dit een besparing van 5% op het verbruik en bij de ander 0%. Uiteindelijk trekt dit zichzelf recht, zeggen dat het nu een besparing van 1% oplevert zegt al genoeg dat het juist door moet gaan.

  Als derde voordeel is dat de uitrol van de slimme gasmeter al menig gaslek heeft opgespoord. Daar de gasleiding wordt gecontroleerd en bewoners dit hebben nagelaten. Terwijl ze door privatisering hier sinds 2004 zelf verantwoordelijk voor zijn.

  Ik kan ook nog beginnen over de meteropnemers die door de slimme gasmeter minder controles hoeven uit te voeren. Die kunnen dus anders worden ingezet.

  De plaatsing van de slimme gasmeter gaat gewoon door.

 4. Remko schreef:

  We hebben dus een slimme uitrol nodig. Waar de gasleiding de afgelopen 15 jaar is aangelegd of vervangen is het logisch door te gaan met de uitrol. Verder is het veel belangrijker om de meterkast vanuit de NEN norm te laten vervallen voor waar geen gas aansluiting (meer) is. Die enorme kast is gedimensioneerd om de gasmeter heen en inmiddels meer dan 98% leeg!
  Die kast vervangen door een kant en klare externe kast met liefst plaatsing boven de voordeur van woningen met daarin ruimte voor elektra, data en telefonie en een stijgleiding. Dan directe introductie van AC en DC opties in de woning zodat zowel opslag als opwekking direct aan verbruik binnen DC gekoppeld kunnen worden. Dat bespaart elektra en ongewenste warmte.

 5. willem schreef:

  Beste mensen, wat een onderbuik gevoelens lees ik weer. Trouwens niet nieuw voor mij. Veel eindgebruikers wantrouwen de slimme meters. Zij denken dat de energie leverancier dagelijks hun leefgedrag controleert. Zelfs eindgebruikers met zonnepanelen willen geen slimme meter. “De oude draait lekker terug” hoor ik vaak als argument. Dom, dom, dom. De analoog meter is niet gemaakt om terug te draaien. Tevens hebben zij met een analoog meter nooit een zuiver inzicht wat zij nu wel- en niet terug leveren. Persoonlijk vind ik dat bij plaatsing van zonnepanelen de slimme meter verplicht zou moeten zijn. En dat er een bewijs moet zijn van goedgekeurde panelen en een bewijs van een gecertifieerde installateur. Als dat wordt aangetoond mag u BTW terug vragen en salderen. De slimme meter geeft zoveel voordelen. Dus gewoon blijven installeren is mijn advies.

 6. Ton Berlee schreef:

  Hoe dom kun je zijn. geen gasmeter ‘bespaart’ 208 miljoen op een operatie van 3300 miljoen. Is er al uitgerekend wat het weggooien van een hele gasinfrastructuur kost?
  Van de fossiele brandstoffen is aardgas de allerschoonste. je zou denken dat je omwille van het milieu dan de energietransitie begint door de aller smerigste weg te nemen, de kolen waar nu de electriciteitscentrales op draaien. Dat zou je kunnen doen door de electriciteit van wind en zon op te slaan in een vorm van …gas. Je zou daarvoor de studie van KIWA bijvoorbeeld kunnen lezen.

 7. Mark schreef:

  Lezers,
  Leuk dat een meter discussie uiteindelijk ontaard in de mileu discussie.
  Al ben ik het wel eens met dat de uitrol “gewoon” door moet gaan, de argumenten zijn alle geheel goed beargumenteerd.
  Wat betreft van het aardgas af…… iedereen (wereld en Europa) willen juist aan het (schone) aardgas. Omdat steenkool en aardolie vreselijk vervuilend zijn. En wat doen wij….. we gaan van mooiste aardgas en het mooiste netwerk af.
  Raar (of eigenlijk ook weer niet, er is weer een foute lobby die wint)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.