
De PowerWindow, een stroomopwekkende ruit, wordt in juni voor het eerst toegepast bij een Nederlands gebouw. Een kantoorpand in Nijmegen krijgt een aantal PowerWindows en als de resultaten positief zijn, zullen de ramen een jaar later breed uitgerold worden.
luminescerende coating
De PowerWindow is ontwikkeld door de Nederlanders Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo. Als studenten van de TU Delft ontvingen ze voor hun product vorig jaar de ‘Living Daylights Innovation Award’. De PowerWindow is een raam met een luminescerende coating die een deel van het zonlicht ‘vangt’ en via zonnecellen aan de rand van het raam, omzet in stroom. Het invallende zonlicht brengt sommige elektronen in de coating in een hogere energietoestand, waarna ze terugvallen en weer licht uitzenden. Dit luminescentie-licht kan vervolgens niet meer ontsnappen en wordt naar de randen van het raam geleid. Daar zetten zonnecellen het licht vervolgens om in elektriciteit.
Interesse uit Dubai
“Per vierkante meter glas kun je ongeveer een laptop van stroom voorzien”, zegt Kesteloo tegen RTL Nieuws. De bedenkers van de PowerWindow zeggen verder dat er veel belangstelling is voor de energieopwekkende ramen. Er zijn zelfs al gesprekken gevoerd met sjeiks in Dubai.
RTL Nieuws maakte de volgende video over de PowerWindow:
Geachte redactie en lezers
Als ik dit raam bekijk wordt de “spouw “ruimte tussen de beglazing breder om oppervlak te verschaffen voor de zonnecellen tussen de ramen.
Ik vraag mij af of de isolatiewaarde van dit raam niet achteruit gaat omdat in een te brede spouw, convectie van lucht plaats kan vinden, door afkoeling aan de buitenkant en opwarming aan de binnenzijde , waardoor de isolerende waarde achteruit gaat.
Vr. Gr. Vermaat