fbpx
Nieuws

Subsidie moet houtstook verminderen

Utrechters kunnen subsidie aanvragen om hun open haard op hout te vervangen door een moderne, minder vervuilende kachel. De subsidie is ook bedoeld om een rookkanaal te verwijderen of onbruikbaar te maken. De gemeente Utrecht wil de uitstoot door houtstook verminderen, omdat de rook schadelijke stoffen in de lucht brengt.

Houtstook door particulieren is een van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling in Utrecht waar de gemeente zelf invloed op kan uitoefenen. Houtstook draagt relatief veel bij aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

Subsidiemogelijkheden

Subsidie aanvragen kan van 1 december 2021 tot en met 31 december 2022. Daarna wordt de regeling verlengd of aangepast. De gemeente wil subsidie aanbieden tot en met 2025. Per jaar is er een maximumbedrag aan subsidiegeld beschikbaar. Als dat beschikbare subsidiegeld eerder op is, is het dat jaar niet meer mogelijk een aanvraag te doen.

Er zijn drie dingen waar de gemeente subsidie voor geeft:

 • Het laten verwijderen van een rookkanaal of ervoor zorgen dat het niet meer gebruikt kan worden. Het is niet genoeg om alleen de kachel en metalen pijp weg te halen. Hier wordt 2.000 euro subsidie voor gegeven.
 • Het laten verwijderen van een open haard. Hier wordt ook 2.000 euro subsidie voor gegeven.
 • Het vervangen van een open haard of van een oude houtkachel die niet aan de Ecodesign-eisen voldoet. De nieuwe kachel moet een moderne kachel zijn die wel aan deze eisen voldoet. De oude kachel moet ingeleverd worden bij een afvalscheidingsstation in Utrecht. Hier geeft de gemeente 500 euro subsidie voor.

U-pas

Utrechters met een U-pas ontvangen tot en met 31 december 2022 extra subsidie voor het verwijderen of onbruikbaar maken van het rookkanaal (4.000 euro in plaats van 2.000 euro) en voor het vervangen van een oude haard of kachel (1.000 euro in plaats van 500 euro). Per kachel/open haard kan één subsidie aangevraagd worden. Per woonadres kan maximaal voor twee kachels een aanvraag gedaan worden.

Om de subsidie te ontvangen moeten aanvragers een aantal bewijzen inleveren. Daarmee laten ze zien dat ze de werkzaamheden hebben laten uitvoeren waarvoor ze subsidie hebben aangevraagd. Bijvoorbeeld een factuur van de werkzaamheden of een sloopverklaring van de oude houtkachel. Alle voorwaarden zijn hier te vinden.

Campagne

De subsidieregeling is niet de enige manier waarop de gemeente Utrecht voor minder uitstoot door houtstook wil zorgen. Ze heeft ook een campagne ingezet om haar inwoners te informeren over de schadelijke gevolgen van houtrook. De campagne roept op om rekening te houden met de buren: laat het vuur liever wat vaker uit en áls je stookt, doe dat dan zo schoon mogelijk. Daarvoor geeft de gemeente onder andere stooktips.

10 reacties op “Subsidie moet houtstook verminderen

 1. van dijk schreef:

  en subsidie moet warmtepompen verminderen nu het kouder wordt gaan die steeds meer geluid en gesuis en gebrom veroorzaken!

  • Middelkoop schreef:

   Ja dat is niet zo gek die airco’s rond de Middellandse zee maken al jaren een pokke herrie. Dat zijn ook flut apparaten in ons klimaat. Het is een verdien model voor de electra branche gestuurd door de inmiddels buitenlandse electra bedrijven

 2. van dijk schreef:

  kennissen van mij hebben een openhaard al jaren maar ik ruik of hoor niets!
  maar de buren hebben een warmtepomp en die hoor je wel

 3. Leon Olsthoorn schreef:

  Houtstook veroorzaakt 23% van de fijnstof in NL, warmtepompen veroorzaken minder dan 23% van het geluid in NL, gok ik zo.

 4. Hans schreef:

  @van Dijk
  Dankzij die kennissen met hun open haard moet de warmtepomp van je buren steeds harder werken.
  En waarschijnlijk wonen je kennissen niet naast je. Dat verklaart waarom jij het niet ruikt.

 5. Co schreef:

  Als het dan ook maar verboden wordt om tuinhaarden en vuurschalen e.d. te gebruiken.
  Daar heb je evenveel last van en daarover hoor je niets.

 6. Hans schreef:

  Gek hoor met een katalysator op de houtkachels ben je er ook vanaf. Je kan er ook een oventje tussen zetten zodat je ook kan koken tijdens het stoken, een Houtkachel stookt goedkoper dan de gasketels plus er is minder uitstoot doordat het meer energie levert. Open haarden niet natuurlijk.

  • Joop schreef:

   Het zit hem niet in die paar kachels maar in de hoeveelheid mensen luister ook eens na professor J Latten steeds maar meer mensen erbij dit kan en zal helaas niet goed gaan jammer want een beetje beleid hierover kan veel goeds doen maar niemand durft dit bespreekbaar te maken.

 7. Sjoerd schreef:

  In de woonkamer wordt eerst de lucht verwarmd door middel van de centrale verwarming en dan wordt in de houtkachel die warme lucht verder verhit en naar buiten afgevoerd met fijnstof CO2 en andere verbrandingsgassen. Ofschoon fabrikanten stellen dat sommige kachels een goed warmte rendement hebben is de praktijk heel veel lager, omdat de afvoer van voorverwarmde lucht niet wordt meegeteld.

 8. Rob schreef:

  Ik zou eerst eens kijken naar vuurkorven en bbq’s die ongeveer iedereen de hele zomer door laat stinken. Een goed, herhaal goed gestookte houtkachel hoeft geen probleem te zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.