fbpx
Nieuws

Subsidie voor oplaadpuntenadvies

Het wordt makkelijker voor VvE’s om oplaadpunten voor elektrische auto’s te installeren. Sinds afgelopen week is er subsidie voor ‘oplaadpuntenadvies’. Ook wordt gewerkt aan versoepeling van de regels.

Dat melden het ministerie van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Veel mensen willen een laadpunt op hun parkeergelegenheid, maar lopen tegen verschillende problemen aan wanneer ze dit met hun VvE willen regelen. Om VvE’s hiermee te helpen, kunnen zij vanaf nu subsidie krijgen voor een advies van een deskundige.

Via de SEEH-regeling kunnen zij 75 procent van de kosten terugkrijgen, met een maximum van 1500 euro. Aanvragen kunnen vanaf januari 2022 worden ingediend, met terugwerkende kracht naar 6 oktober 2021. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt hier in totaal 900.000 euro voor uit.

Melding voldoende

Naast het bieden van een subsidie werkt het kabinet aan het vereenvoudigen van regelgeving, zodat individuele appartementseigenaars straks makkelijker kunnen besluiten een oplaadpunt aan te leggen op hun eigen privé-parkeervak of op de gemeenschappelijke parkeergelegenheid.

Nu is daar nog een meerderheidsbesluit van de vergadering van eigenaars voor nodig. Straks volstaat het indien individuele appartementeigenaren aan de andere VvE-leden melden dat zij een oplaadpunt willen plaatsen, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, onder meer op het gebied van de (brand)veiligheid. Naar verwachting treden deze nieuwe regels op 1 juli 2023 in werking.

1,2 miljoen woningen

Zo’n 1,2 miljoen woningen in Nederland maken deel uit van een VvE, dat is ongeveer 17 procent van alle woningen. Kees Oomen van belangenbehartiger VvE Belang is dan ook blij met de stap die het kabinet zet: “Veel VvE’s worstelen echt met de vraag hoe ze veilig en goed een laadpunt kunnen plaatsen. Wij krijgen daar veel vragen over; er is veel behoefte aan goed advies.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.