
Uitbaters van op biomassa gestookte stadsverwarmingsketels kunnen vanaf komend voorjaar SDE+-subsidie aanvragen voor duurzame houtpellets. Groenlinks is niet blij. De partij vreest prijsstijgingen en import van pellets die niet echt duurzaam zijn.
Stadverwarmingsketels op biomassa stoken nu voornamelijk op regionaal beschikbaar snoei- en dunningshout, maar op termijn is hiervan niet voldoende beschikbaar, zo concludeerde onlangs onderzoeksbureau Probos.
Duurzame houtpellets worden daarom volgens de minister onmisbaar, maar hiervoor kunnen stadsverwarmingsprojecten nog geen SDE+-subsidie aanvragen. Dat zal vanaf de voorjaarsronde van 2019 wel kunnen. Momenteel wordt berekend hoe hoog deze subsidie zal zijn.
Kleine ketels uitgezonderd
Voor kleine biomassaketels is vooralsnog geen SDE+-subsidie beschikbaar. Volgens de minister weegt het subsidiebedrag niet op tegen de administratieve en uitvoeringslasten. Overigens is voor deze ketels wel ISDE-subsidie beschikbaar.
Uit het rapport van Probos blijkt dat het aanbod van lokaal geproduceerd hout (uit bestaande houtopstanden in bos, natuur en landschap en de bebouwde omgeving) de vraag naar ‘houtige biomassa’ de komende jaren niet zal kunnen bijbenen.
Haardhout
Volgens Probos zal dit gat alleen gedicht kunnen worden door maatregelen te nemen. Dat betekent dat er minder hout geëxporteerd zal moeten worden. Dat hout dat nu bestemd is als haardhout wordt ingezet als brandstof voor (professionele) biomassaketels. En dat er op grotere schaal hout uit bossen gehaald moet worden.
Een andere mogelijkheid is het importeren van duurzame pellets. Maar stadsverwarmingsprojecten konden hier tot nu toe geen subsidie voor krijgen. Dat gaat nu dus veranderen.
Risico’s
Groenlinks heeft hier echter zijn bedenkingen bij, blijkt uit Kamervragen die Kamerlid Tom van der Lee aan de minister heeft gesteld. Hij ziet twee risico’s. Namelijk een toename van de kans dat er goedkope – en daarom niet voldoende duurzaam geproduceerde – biomassa wordt geïmporteerd en het ontstaan van prijsstijgingen die het gebruik van biomassa nog onrendabeler maken en de businesscase onder bestaande installaties ondermijnen.
Prijsstijgingen zullen vooral de kleinere installaties raken. Omdat deze niet gebruik kunnen maken van de SDE+-regeling, zal de business case er in deze gevallen sneller onder lijden.
Hier ligt gewoon een taak voor de regering: neem een goede beslissing en leg dit voor 15 jaar vast, zodat het vertrouwen in de regering een beetje groeit, ze veranderen nu te vaak.
Oplossingen zijn er in vele variaties mogelijk, maar als de regering blijft draaien en steeds terugkomt op beslissingen zijn de mensen huiverig om een investering te doen.
Het is een grof schandaal, dat er nog altijd subsidie gegeven wordt op biomassa. Biomassaketels zijn gewoon houtverbranders, die 2 x meer CO2 de lucht in werken dan aardgas. En dan heb ik het nog niet over de verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen zoals het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, PAK’s e.d. Er zal maar zo’n apparaat in je omgeving staan. Betaal jij belasting en de biomassaverbranders vergiftigen van jouw centen de omgevingslucht.
Dit moet onmiddellijk stoppen. het is water naar de zee dragen en vele mensen het ziekenhuis in. Kanker kan je er van krijgen, hart- en vaatziekten en je kunt luchtweginfecties ontwikkelen.
Ga over op GEOTHERMIE, dat is pas echt schoon, dan kan het snoeihout gewoon in het bos blijven. Weet u het nog? Oude bomen moesten in het bos blijven liggen voor de biodiversiteit, voor de insecten en andere kleine diertjes in het bos. Hetzelfde geldt voor snoeiafval, composteren of vermalen en bospaden van maken. Hout is geen brandstof, maar grondstof!
Dit is onmogelijk. Het is geen beslissing, dit kan gewoon niet. 2x zo veel co2? Boskappingen, transport en nog andere onmogelijkeheden er bovenop.