Ga naar hoofdinhoud

Subsidie zonnepanelen werkt averechts’

De subsidie op zonnepanelen gaat contraproductief werken, en levert alleen maar onrust op in de markt. Dit zegt branchevereniging Uneto-VNI.

 

 

Installateursvereniging Uneto-VNI is fel tegenstander van de in het Lente-akkoord aangekondigde subsidie van 15% op zonnepanelen. De vereniging verwacht dat de tijdelijke subsidie die tot eind van dit jaar gaat gelden, voor veel onrust in de markt gaat zorgen. Voorzitter Marcel Engels: “Er komt een hausse aan aanvragen, terwijl het beschikbare budget beperkt is. De subsidiepot is straks in een mum van tijd leeg en consumenten en bedrijfsleven blijven met een kater achter.”

 

Gestage groei

De brancheverniging heeft al eerder gewezen op het negatieve effect van tijdelijke subsidies voor duurzame energie en pleit in plaats daarvan voor een vergroening van het belastingstelsel. Engels: “De markt voor zonnepanelen kan al prima op eigen benen staan: de prijs van de panelen is de afgelopen jaren gedaald, de opbrengsten van de panelen nemen toe en de prijzen van gewone elektriciteit blijven naar verwachting stijgen. Verstrekken van een tijdelijke subsidie is dan ook onnodig en werkt alleen maar averechts.”

2 reacties op “Subsidie zonnepanelen werkt averechts’

  • Arno Wentink

    Voor de korte termijn is het van groot belang om meer zonneenergie op te wekken. een stimulans door een lagere prijs voor de korte termijn daarom niet verkeerd.
    De tijdelijke stap dient vertaald te worden in een wettelijke regeling die duurzaamheid versterkt. Dus inderdaad een positieve stimulans voor bijdragen aan dsuurzaamheid. Daarvoor is het wel van belang om de “waarde” van acties gericht op duurzaamheid – PEOPLE en PLANET – algemeen in beeld te brengen en te vertalen naar een “waarde” nu van een activiteit/organisatie. Het is wel van belang om niet te gaan naar een hele set van ingewikkelde incidentgedreven regelingen. Dus duurzaam niewt complex maken.

  • Guido

    De subsidie systeem zoals deze in eerdere regelingen gegeven is, voldoet uitstekend. Er wordt subsidie verstrekt over het verschil in kostprijs van 1Kwh PV stroom en 1 Kwh grijze stroom. Naarmate grijze stroom duurder wordt en PV panelen goedkoper, neemt de subsidie af.
    De subsidie regeling dient zodanig gewijzigd te worden, dat het subsidie bedrag betaald wordt uit de energiebelasting welke op stroom geheven wordt. Het maximum bedrag aan te verstrekken subsidie moet vervallen. Wordt er veel subsidie aangevraagd, bijvoorbeeld voor 10 miljoen, dan moet de opbrengst energiebelasting ook met 10 miljoen omhoog. Hierdoor wordt de grijze stroom duurder, en het uit te betalen subsidiebedrag minder. Op deze wijze wordt (versneld) het punt bereikt dat de kostprijs PV energie gelijk komt te liggen met de inkoopprijs grijze energie. Op dat moment is geen subsidie meer nodig, omdat de prijzen PV en grijze stroom gelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Materiaalpaspoort voor leidingsystemen

Premium

Kraamkamer van prefab

Nieuwe propaan-serie voor Panasonic

Premium

Nieuwe Calenta ingrijpend anders

Smaakmakers van VSK Awards (video)

Groenpand zet activiteiten Woon Duurzaam voort