fbpx
Nieuws

Subsidiepot ISDE voor helft op

Er is dit jaar al voor ongeveer 54 miljoen euro ISDE-subsidie aangevraagd. Het merendeel is aangevraagd voor warmtepompen.

Het subsidiebudget voor ISDE in 2019 is vastgesteld op 100 miljoen euro. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op haar website heeft staan. De apparatensubsidie is voor zowel bedrijven als particulieren.

In het algemeen wordt de ISDE-subsidie, die sinds 2016 bestaat, steeds populairder. In 2018 was het subsidiebudget van 100 miljoen euro niet toereikend. Het subsidieplafond voor 2018 is verhoogd met 8 miljoen naar 108 miljoen euro om aan alle aanvragen te voldoen. De populariteit ligt in lijn met de groei van de warmtepompmarkt en het aantal nieuwbouwwoningen dat in de lift zit. Sinds de aansluitplicht voor aardgas is vervallen worden nieuwbouwwoningen bijna allemaal aangesloten op een warmtenet of warmtepompinstallatie.

In januari tot en met mei 2019 zijn er 17.025 aanvragen ingediend en voor 27.290 apparaten, waarbij de warmtepomp het grootste aandeel heeft. De deels geschatte claim van deze aanvragen bedraagt 54 miljoen euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.