fbpx
Nieuws

Subsidiepot warmtepomp onvoldoende benut

De subsidiepotten van duurzame energie worden onvoldoende benut. Tot die conclusie komt CE Delft na een studie op de uitgaven rondom de SDE-regeling. Ook de subsidiepot voor warmtepompen, ISDE, zit nog behoorlijk vol.

SDE+ subsidie is beschikbaar voor alle ondernemers, instellingen en non-profitorganisaties. Zij komen hiervoorin aanmerking wanneer ze hernieuwbare energie gaat produceren via technieken als zonnepanelen, windmolens of aardwarmte. 

Veel naar zon en wind

De analyse van CE Delft laat zien dat er in de periode 2013-2019 bijna €500 miljoen euro per jaar niet besteed is. Eind 2019 was er een begrotingsreserve van 3,2 miljard euro. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, de koepel van branchevereningen in energie en installatietechniek, pleit ervoor in de regeling meer accent te leggen op duurzame warmte in plaats van elektriciteit (pv en wind).

Duurzame warmte blijft achter

De verduurzaming van de energievoorziening van verwarming loopt nog flink achter ten opzichte van die van bijvoorbeeld elektriciteit. De projecten voor duurzame warmte scoren gemiddeld niet goed in de SDE++-regeling. In de rangschikking op subsidie-intensiteit verliest warmte onder andere van CCS en zon en wind. In de SDE++ ronde van 2020 kwamen maar weinig warmteprojecten in aanmerking voor subsidie.

Geothermie en warmtenetten

Er moet dus voldoende geld worden vrijgemaakt om te zorgen dat de regeling ook goed gaat werken voor duurzame warmte, bepleit de NVDE. Dit zou ten goede moeten komen aan geo- bio- en aquathermie, warmtepompen en e-boilers voor de industrie, de gebouwde omgeving en de glastuinbouw. “Alleen dan kunnen bijvoorbeeld de gemeenten hun warmtenetten nog voor 2030 laten aanleggen met duurzame warmtebronnen. Gezien de lange doorlooptijden zou dit zo vroeg mogelijk in 2022 mogelijk moeten zijn en bij voorkeur via een apart budget voor warmteprojecten”, schrijft de vereniging.

Lees hier het onderzoek van CE Delft over de SDE-regeling.

Ook ISDE-pot puilt nog uit

Ook de subsidiepot voor de ISDE zit nog voor ruim tweederde vol, blijkt uit cijfers van RVO. Het beschikbare subsidiebudget voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten bedraagt in 2021 € 124 miljoen (zakelijk en particulier) Van januari tot en met juni 2021 zijn er 17.631 aanvragen ingediend voor 37.275 apparaten en/of maatregelen. De deels geschatte claim van deze aanvragen, particulier en zakelijk, bedraagt € 38,8 miljoen. Dit betekent dat voor de laatste helft van het jaar nog € 85 miljoen beschikbaar is.

Van de € 38,8 miljoen die nu geclaimd is, is meer dan de helft aangevraagd voor isolatie van particuliere woningen. De eerste helft van dit jaar is er door zakelijke markt en particulieren in totaal € 17 miljoen aangevraagd voor warmtepompen.

8 reacties op “Subsidiepot warmtepomp onvoldoende benut

 1. Andre schreef:

  Subsidiebedrag omhoog gooien, zodat het nog aantrekkelijker wordt om over te stappen op een warmtepomp. Onderaan de streep is het subsidiebedrag een hele kleine bijdrage.

 2. Jan schreef:

  Begin eerst maar eens de importeurs van warmtepompen aan te pakken. De subsidie wordt bovenop de prijs gezet. Dezelfde pompen kosten over de grens vaak duizenden euros goedkoper!

 3. Remco schreef:

  Ik vond de installatie nog wel meevallen, 8500 euro, dan 1900 euro subsidie. En dan gasmeter gratis weg en vastrecht van 24 euro per maand weg. Na 9 jaar is het omslagpunt al bereikt en dan te bedenken dat de gasprijs zeker sterk zal stijgen binnenkort.

  • M schreef:

   Ik vind 9 jaar erg lang. Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde verhuiscyckus 7 jaar is

   • andere M schreef:

    Gemiddelde woonduur koopwoning is 15 jaar (in 2014, bron Rabobank). Voor de meeste van ons is dat dus tijd zat om terug te verdienen als je het vroeg aanpakt. En mocht je toch voortijdig vertrekken, kan het in de vraagprijs van je woning verwerkt worden (al maakt dat met de huidige prijsstijgingen weinig uit).
    Los daarvan blijft terugverdientijd een vreemd begrip: We praten nooit over terugverdientijd bij andere grote uitgaven zoals aanschaf van nieuwe keuken, badkamer of auto, luxe vakantie, schilderij, of watdanook. Maar die paar duizend extra voor een WP moeten zichzelf opeens wel terugverdienen? Omdat het kan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.