
BAM werkt aan een sensor die bijna alle omgevingsparameters in zich heeft. De Multisensor kan tegelijkertijd temperatuur, CO2, VOC’s, licht, geluid en aanwezigheid meten en op basis daarvan maatregelen nemen om het binnenklimaat te reguleren..
Samenwerking
De bouwreus is een samenwerking aangegaan met Evalan. De sensor moet een onderdeel worden van BAM Modulair, een werkmaatschappij van BAM die zich richt op de industrialisering van de bouwsector. In dit kader komt BAM met een eigen innovatie: het Modular Room Interaction System (MORIS).
De sensor krijgt een plek in dit concept. De Multisensor module meet het binnenklimaat, stuurt verschillende functies van het gebouw aan en wordt onzichtbaar in een verlaagd plafond geïnstalleerd. Gebruikers kunnen via hun smartphone of via een ruimtebedieningspaneel hun ideale ruimte-instellingen kiezen. Evalan ontwikkelt de hardware, firmware en behuizing van de prototypes, waarvan in oktober de eerste tien worden opgeleverd
Gebouwbeheersysteem
De Multisensor module meet omgevingsparameters zoals temperatuur, VOC (vluchtige organische gassen), CO2, lichtintensiteit, geluidsintensiteit en de aanwezigheid van mensen. Dit wordt gecommuniceerd naar het gebouwbeheersysteem, waarmee onder andere de ventilatie en verwarming kunnen worden geregeld. Daarnaast verstuurt de module deze waardes via bluetooth naar de gebruikers die via hun mobiel bijvoorbeeld de temperatuur of verlichting in een bepaalde ruimte kunnen instellen. Om ervoor te zorgen dat BAM bij de oplevering niet elke sensor langs hoeft om te controleren of deze werkt, zal Evalan een inbedrijfstellingstool ontwikkelen die nauw samenwerkt met het Building Information Modelling (BIM) model.
Een druk op de knop
Met de Multisensor module kunnen gebruikers bijvoorbeeld op een eenvoudige manier een ruimte instellen voor het geven van een presentatie: met één druk op de knop van hun smartphone dimt de verlichting, gaan audio- en videoapparaten aan en zakt de zonwering. Zelfs voordat zij de ruimte binnengaan. Een ander voordeel van het nieuwe systeem is de automatisering van de aanpassingen aan het binnenklimaat. De sensoren meten bijvoorbeeld continu het CO2-gehalte in de lucht en ventileren aan de hand daarvan automatisch de ruimte. Daarnaast wordt de lichtintensiteit automatisch aangepast, wat energiewinst oplevert. Dit zorgt voor een duurzamer gebouw en lagere kosten voor de beheerder.