fbpx
Nieuws

Tapwater uit zonnestroom

Zonnestroom van pv-panelen direct aanwenden om tapwater (voor) te verwarmen. Komfort komt met een plug & play oplossing, die ook op bestaande pv-installaties kan worden aangesloten. Een mogelijkheid voor extra opslag en een mogelijk antwoord op het tijdperk ná het salderen.

Een teveel aan zonnestroom kán nu nog tegen betaling teruggeleverd worden aan het net. De salderingsregeling is weliswaar verlengd tot 2023. Niettemin is lokale energieopslag, bijvoorbeeld via batterijen, is daarom nu erg populair. Stroom kan echter prima opgeslagen worden in de vorm van warmte. Bestaande pv-installaties kunnen gemakkelijk met het nieuwe Komfort ELWA pakket uitgerust worden om het eigen energieverbruik uit de pv-panelen aanzienlijk te verhogen. Het systeem kan aangesloten worden op maximaal 8 pv-panelen Het pakket bestaat uit twee producten: de ELWA en een buffervat. De ELWA is beschikbaar in twee verschillende types: de DC-ELWA en de AC-ELWA. Het pakket heeft, in combinatie met pv-panelen, een gunstig effect op de EPC waarde van nieuwbouwprojecten en het energielabel in renovatie. Het product is ontwikkeld door my-PV, een Oostenrijkse fabrikant, en komt in Nederland op de markt via importeur Nathan.

Eenvoudige installatie

De DC-ELWA gebruikt de gelijkstroom uit pv-panelen direct voor het verwarmen van warm tapwater. Voor het toepassen van de techniek zijn geen netvoeding, omvormer en aansluitvergunningen nodig, wat het een zeer voordelige en eenvoudige installatie maakt. Alle door de pv-panelen opgewekte elektriciteit wordt direct gebruikt voor het verwarmen van warm tapwater, zonder tussenkomst van een dure omvormer.

Buffervat

Het rvs buffervat met spiraal (150, 300 en 500 liter) is speciaal voor deze toepassing ontwikkeld. Het element kan het tapwater verwarmen tot 40 graden. Dit betekent dat het water voor tapwatergebruik nog wel naverwarmd moet worden door een warmtepomp of cv-ketel. In dat laatste geval wordt hierdoor aanzienlijk op gasverbruik bespaard. Het beste rendement wordt bereikt met een bodemgebonden warmtepomp, geeft de fabrikant aan.

De werking kan worden gemonitord via een USB-interface. Met de software is onder andere te zien hoe het vermogensverloop van de pv-installatie is geweest, hoeveel energie er via de pv-panelen geleverd is en hoeveel energie er daadwerkelijk gebruikt is.

 

Variant: huisenergiecentrale

De AC-ELWA heeft een andere toepassing dan de Komfort DC-ELWA. Het principe is wel hetzelfde maar, de AC-ELWA is wél aangesloten op het net en bevat een zogenaamde PLA-module, die wordt gemonteerd aan het invoerpunt van de elektriciteit. De eigen opgewekte elektriciteit wordt in eerste instantie gebruikt voor de elektrische apparaten in huis. Wanneer daar niet alle opgewekte energie nodig is, wordt de opgewekte elektriciteit ingezet om het water in het speciaal voor deze toepassing ontwikkelde buffervat te verwarmen, waar de AC-ELWA op aangesloten is. Mocht er hierna nog elektriciteit ‘over’ zijn, dan wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

1 reactie op “Tapwater uit zonnestroom

  1. Harry schreef:

    Gooi het eerst door een warmtepomp…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.