fbpx
Nieuws

Technici-tekort baart zorgen

Het groeiende kwalitatief en kwantitatief tekort aan technici gaat zorgen baren. De werkgevers van deze beroepsgroep verwachten dat dit voorlopig niet verandert en dat heeft zijn weerslag op de groei van technische organisaties.

Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Stagnerende groei van organisaties

De tekorten gaan bedrijven uiteraard niet in de koude kleren zitten. Het zorgt voor drukte en stress op de werkvloer. Daarnaast betekent te weinig mankracht voor 18 procent van de bedrijven een stagnerende groei van de organisatie. Ook geeft een kwart van de respondenten aan dat wanneer de benodigde kennis en talenten ontbreken, dit leidt tot het sneller maken van fouten.

Wervingsconcurrentie groter

De afgelopen 5 jaar ondervonden technische organisaties al problemen door het tekort aan personeel. Het merendeel (41 procent) hiervan had te maken met zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Een kwart (23 procent) merkte alleen een kwalitatief tekort en 12 procent geeft aan dat ze mankracht misten. Onderlinge concurrentie op het gebied van het werven van personeel wordt dan ook een steeds grotere ergernis binnen de technische branche.

Ontwikkelingen in 2019

Het tekort aan technici wordt aangewezen als een van de drie belangrijkste ontwikkelingen voor technische organisaties. Daarnaast worden het borgen en bijbrengen van kennis en kunde (20 procent) en de allround inzetbaarheid van technici (19 procent) benoemd als de belangrijkste ontwikkelingen.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Er wordt al jaren veel gesproken over het tekort aan technici. Technische organisaties hebben niet het idee dat dit binnenkort opgelost is en de cijfers laten zien dat het probleem zelfs groeit. Dit heeft volgens een derde (30 procent) van de bedrijven nu al invloed op de concurrentiepositie van Nederland. Bedrijven ondervinden veel last van de geringe hoeveelheid beschikbare technici, maar missen ook de benodigde kennis. Het reguliere onderwijs sluit momenteel nog onvoldoende aan op de wensen van het bedrijfsleven. Een eerste stap hierbij is het opleiden van meer allround inzetbaar personeel. Het moet daarnaast weer aantrekkelijk worden om in de techniek te werken. Hierbij is een taak voor de technische organisaties weggelegd om het imago van de sector op te schroeven.”

Het rapport is gratis aan te vragen via deze link.

7 reacties op “Technici-tekort baart zorgen

  1. e- installateur schreef:

    tja in de crisis is iedereen eruit geknikkerd en een pool knoeit wat af maar is
    toch altijd goedkoper, die hoeft zijn meters niet te laten ijken en meer van die onzin.
    nergens lid van, geen controles door techniek nederland of sterkin

  2. Marc van e schreef:

    Je zou toch verwachten dat een tekort zorgt voor betere uurlonen maar daar is weinig van te merken.
    Misschien een idee om dat aan te pakken om het interessant te maken?
    Ook misschien een idee om wegens het zware werk de pensioen leeftijd aan te passen?

    Het imago opschroeven zal niet meevallen als elk klusbedrijf pool en hobbyist aan installaties klungelt en net doet of het vak niets voorsteld.

    • marcel schreef:

      Zet bepaalde beroepsgroepen eens naast de techniek qua salaris en andere voorwaarden en de keuze is snel gemaakt voor jongeren.
      Het startsalaris in de financieele dienstverlening schijnt ongeveer gelijk te zijn aan het eindsalaris van een goede technicus, dus tja………..
      Waar er 25 jaar terug bij een mts nog ca. 25 man van school kwam in de elektrorichting (MTS-E) zijn dat er de laatste jaren maar 2 tot 3……..
      Als er dan nu veel mensen met pensioen gaan krijg je vanzelf een groot tekort en dan zou je inderdaad denken dat de waardering voor technici verbetert, maar ik merk er weinig van, helaas.

      • Cees schreef:

        Helemaal mee eens slechte waardering en vaak onder slechte omstandigheden werken.
        Beloning is gewoon triest als kijkt wat verantwoordelijk heden je draagt, ook als
        werk verantwoordelijke voor de kompleet installaties van een paar miljoen. Vaak opleidingen s,avonds gedaan na een werkweek van 60 uur i.v.m. reistijden. Na 33 jaar er mee gestopt, vraag mij nog steeds af waarom ik zo gek was. Het is erg leuk werk maar de waardering is maatschappelijk zeer onder gewaardeerd.
        Ik werk nu als maatschappelijk begeleider na een nieuwe opleiding te hebben gedaan.
        Heerlijk werk en veel meer waardering, jammer als je laat instroomt krijg je het loon van een strarter.

        • jos schreef:

          Klopt Cees, De technische beroepensector is geheel gesloopt door de politiek den Haag onder invloed van de EU, Vanaf 1997 stroomde Nederland vol met Oostblokkers , waardoor uurtarieven/lonen onder druk kwamen te staan en de werkdruk alleen maar toe nam .Zonder certificering of diploma mogen oostblokkers nog steeds aan installaties werken .In de crisis zijn vele Nederlandse vakmensen door bedrijven vervangen door Oostblokkers omdat het goedkoper moest , vooral het werk bij particulieren moet tegenwoordig voor peanuts , vooral veel kleine installlateurs hebben het nog steeds moeilijk want voor zeer lage uurlonen moeten nog steeds verbouwingen /badkamers /keukeninstallaties worden aangenomen , vaak kopen consumenten tegenwoordig dan ook nog zelf materiaal,sanitair , een keuken etc ..op internet en dan wordt op facebook, twitter of Instagram etc .. nog even aan kennissen gevraagd of iemand een goedkope klusjesman of installateur weet , die liefst tegen een bodemprijs zoveel mogelijk werkzaamheden verricht en ook nog eventuele schade verantwoordelijkheid voor eigen aankopen van de consument neemt , Vaak heeft de consument bij voorbaat al te weinig geld gereserveerd voor een verbouwing , waardoor extra werkzaamheden een probleem gaan vormen bij de eindafrekening .Al deze problemen zijn natuurlijk ook van invloed op de lonen van medewerkers van (technische )bedrijven .Over Loonsverhoging wordt vaak niet over gesproken . Zolang banken geen toestemming krijgen van de politiek voor het verstrekken van hogere leningen/hypotheken(verbouwingen etc moet de consument steeds meer zelf bekostigen) , zullen meer en meer (technische )vakmensen stoppen of de technische sectoren gaan verlaten want werken voor peanuts wordt je snel beu.

      • Rudi schreef:

        Helemaal mee een

  3. Jos schreef:

    Dit land is Superziek. Ik hoop dat veel mensen dat gaan beseffen>Het is tijd voor verandering. Handenarbeid aantrekkelijk maken vooral bij jonge mensen .Vooral jonge Vakmensen met diploma /certificering opleiden en goed belonen . Immigranten die Nederland binnenkomen ,verplicht opleiden tot Technici .Hun bijdrage aan de maatschappij is nodig . Tijd van handen ophouden , huis, zorg etc. claimen ,kortom een ander voor je laten werken moet over zijn .Waarom zijn de belastingen /(zorg)verzekeringen zo hoog , waarom wordt alles maar duurder. Er zijn afgelopen decennia teveel mensen in Nederland binnengekomen die geen bijdrage aan de maatschappij leveren en hun hand blijven ophouden en leven op kosten van de hardwerkende Nederlander/welwillende Immigrant . Deze 60% van het totaal aan immigranten ,die afgelopen decennia binnengekomen zijn en nog geen baan heeft , moet aan het werk en nogmaals wil men niet, Nederland verlaten .We zijn geen financiele opvang meer, er is een grote behoefte aan vakmensen , dus aan het werk. Tevens mensen omscholen met subsidie die van baan willen veranderen met daarbij baangarantie via het UWV.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.