fbpx
Nieuws

Tekort aan goede installateurs

Twee op de vijf bedrijven uit de bouwsector erkent dat er op dit moment al een tekort aan kwalitatief goed personeel is. Dit probleem wordt met name gezien door installateurs en aannemers. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in januari-februari 2016 is uitgevoerd onder 700 bedrijven uit de bouw- en installatiesector.

Aantrekken van de markt

De grootte van het bedrijf speelt geen rol bij het tekort aan kwalitatief goed personeel, wel zijn het de bedrijven met 20 man personeel of meer die ook nog veel problemen verwachten voor de komende twee jaar. Tevens wordt onderkend dat er een kwantitatief personeelstekort is, maar die is relatief gezien minder groot. Juist omdat de markt ook weer aan het aantrekken is, is het belangrijk dat bedrijven aandacht gaan geven aan HR-gerelateerde onderwerpen.

Van alle bouw- en installatiegerelateerde bedrijven ziet op dit moment al 40 procent een kwalitatief tekort aan personeel (kennis). Nog eens 20 procent verwacht dat dit binnen nu en twee jaar een rol zal gaan spelen. In totaal is dus drie op de vijf bedrijven die van mening is dat dit een groot probleem is voor de sector. Het zijn met name de installateurs en de aannemers (zowel B&U als GWW) die dit ervaren. Los van type bedrijf, maar kijkende naar de grootte van de organisatie, zijn het met name de bedrijven met 10-19 man en de 20 man en meer die dit zien, respectievelijk 63 procent en 75 procent (nu of binnen twee jaar).

Kwantitatief tekort

Tekort aan ‘handjes’ speelt ook, maar is relatief gezien minder urgent. Daar waar zes op de tien bedrijven een kwalitatief tekort ervaren of op korte termijn verwachten, is een kwantitatief tekort bij ‘slechts’ vijf op de tien bedrijven aan de orde. Dit is iets minder, maar desalniettemin ook een probleem. Verder speelt dit, evenals bij het kwalitatieve personeelstekort, voornamelijk bij installateurs, aannemers en de grotere bedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.