
De installatiebranche groeit dan misschien wel, maar meer dan een kwart van de technische bedrijven ziet deze stagneren als gevolg van het kwalitatieve tekort aan technici (27%). Dit houdt in dat er een verschil is in de kwaliteit van aangeboden en gevraagde arbeid. Dat is te zien in ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1.164 respondenten uit de technische branche. Het rapport geeft inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.
Lonen omhoog
Als gevolg van het kwalitatief tekort geeft 26 procent aan hogere lonen te bieden aan technici. Het kwantitatieve tekort is vooral te merken op de werkplek. 39 procent wijst stress op de werkvloer aan als grootste gevolg van het kwantitatief tekort. Een lagere kwaliteit van het werk volgt met 18 procent op de derde plek.
Aantallen tekort
Dat bedrijven al jaren zoeken naar goed opgeleide technici vanwege grote tekorten is niet onbekend. Het tekort werd het afgelopen jaar door 33 procent van de bedrijven zowel op kwalitatief als kwantitatief niveau ervaren. De komende vijf jaar loopt het percentage naar verwachting zelfs op naar 45 procent. John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: “De technische sector is continu in beweging. Het feit dat organisaties achterblijven op hun groeidoelstellingen vanwege het ontbreken van technisch talent is een kwalijke zaak. Het tekort lost zich niet vanzelf op. We moeten nu spijkers met koppen slaan. Dat betekent niet alleen een betere aansluiting van het regulier onderwijs op het bedrijfsleven, maar ook een nauwere samenwerking tussen technische bedrijven. Alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, kunnen we stappen in de juiste richting zetten.”
Onderwijs hervormen
Ook Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra wil het onderwijs stevig hervormen. Volgens Terpstra, ook aanjager van het Techniekpact, moet de (v)mbo-opleidingen voor installatietechniek vanaf de basis herbouwd worden. Veel praktijklokalen zijn of worden gesloten dan wel samengevoegd, de techniek is verouderd, en docenten vergrijzen. “Een veelkoppig vraagstuk dat niet op te lossen is door er simpelweg geld in te pompen.” De malaise in het onderwijs staat in schril contrast met de arbeidsmarkt: de komende jaren groeit de sector met 3000 banen per jaar. De komende vijf jaar kunnen 15000 mensen extra in de installatiebranche aan de slag. Terpstra zet naast de organisatiestructuur ook sterk in op goede docenten, en wil een beroep doen op het bedrijfsleven.
BOL opleidingen installatie techniek alleen aanbieding op niveau 4 en op niveau 2 en 3 alleen BBL , kandidaten kunnen gelijk instromen in de praktijk en blijven niet 3 jaar of meer langer op school met alleen een stage periode.
De constatering dat er een tekort is onderschrijf ik. Belangrijk wordt hoe lossen we het op? Ciu west zet een pilot op om 50 * ers te inspireren nog 15 jaar een boost te geven aan hun carrière in de installatie sector. Met door hun zelf te bepalen bijscholing kunnen ze ingezet worden in minder belastende functies. Denk bv aan inspecties. Door in het bedrijf sommige functies op te delen in zwaar en minder zwaar kunnen we ruim 35000 mensen toevoegen aan de sector.