fbpx
Nieuws
Test met fijnstofvanger voor scholen langs A10

Langs snelwegen is de luchtkwaliteit vaak minder door de aanwezigheid van fijnstof. Daarom liet de gemeente Ouder-Amstel afgelopen jaar in een school aan de A10 een test doen met een geavanceerde fijnstofvanger.

 

Het systeem heet , wat staat voor Fine Dust Reduction System. Met behulp van elektrische spanning worden fijnstofdeeltjes geladen en opgevangen. Het systeem is ontwikkeld door van BAM Infratechniek Mobiliteit en is al eerder toegepast bij proeven in de Thomassentunnel en in een geluidscherm. De gemeente wilde dit systeem ook testen in een gebouw, dus werd gekozen voor basisschool De Grote Beer aan de Satellietbaan in Duivendrecht, minder dan 250 meter van de A10. Deze school is gehuisvest in een oud gebouw zonder ventilatiesysteem. 

 

Tijdens een meetperiode van twee weken werd het FDRS-systeem afwisselend aan- en uitgezet en werd met speciale meetapparatuur continu de werking gevolgd. Het in- en uitschakelen van het systeem gebeurde steeds op verschillende tijdstippen. Uit de proef bleek dat de fijnstofvanger zijn werk goed deed.

 

Beeld: het FDRS-systeem verwerkt in een geluidscherm. Bron: BAM Infratechniek Mobiliteit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.