fbpx
Nieuws

Het thermische opslagvat Ecovat is toegelaten tot een Europees innovatieprogramma Mission Innovation . Dit programma, ondersteund door 24 landen, helpt nieuwe technieken op het gebied van energie om door te breken.

De jonge Veghelse onderneming Ecovat heeft een intelligent energieopslag systeem ontwikkeld waarmee 500 tot 3000 woningen per buffervat kunnen worden voorzien van warmte en koude gedurende het hele seizoen.

De voormalige startup is genoteerd in de toplijst van bedrijven van de organisatie Mission Innovation. Het gaat om een verzameling van ongeveer zeventig ondernemingen, die op korte termijn met hun innovatieve kracht en techniek een doorbraak kunnen bewerkstelligen op het terrein van duurzame energie en CO2-reductie. Volgens Mission Innovation, een publiek/private samenwerking waar 24 landen en de Europese Unie bij zijn aangesloten (waaronder ook Nederland), sluit Ecovat naadloos aan bij de groep innovatieve bedrijven op de IM-lijst die actief zijn op terrein van de energietransitie die momenteel gaande is. De verwachting is dat het bedrijf bekendheid en financiële middelen tegemoet kan zien.

Het concept van Ecovat bestaat uit een thermisch opslagvat, met distributienetwerk en een softwarematig besturingssysteem. Dit Ecovat is het eerste product dat gedurende lange perioden warmte op hoge temperaturen kan opslaan, met een zeer beperkt energieverlies. De eerste proef werd gedaan in Uden. Het bedrijf wil de komend jaar nog vijf projecten realiseren.

Hoe werkt het?

Er zijn drie modellen beschikbaar. De kleinste heeft een doorsnede van dertig meter, is dertig meter diep en heeft een volume van twintigduizend kubieke meter. De energie die in de ondergrondse opslag wordt opgeslagen kan worden opgewekt met duurzame methoden zoals zon-thermisch en windenergie-elektrisch; via warmtepompen en elektrische boilers. Het vat is goed geïsoleerd en gevuld met water dat wordt verwarmd tot negentig graden. Over zes maanden opslag kent het slechts tien procent warmteverlies.

4 reacties op “Thermisch opslagvat krijgt Europese ‘doorbraakstatus’

 1. Kritische Arnhemmer schreef:

  Dit bericht is onjuist. In Arnhem wordt er helemaal niets gebouwd!
  zie https://www.gelderlander.nl/arnhem/ecovat-blijkt-te-groot-voor-het-dorp-siza-haalt-streep-door-plan~ab2c6960/

 2. Art schreef:

  Lees het stuk nog eens een keer goed door voor publicatie en haal alle schrijffouten eruit aub.

 3. Hugo schreef:

  Geweldig slim Art

 4. Cor Janssens schreef:

  Geweldige ontwikkeling gaarne contact .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.