fbpx
Nieuws

Tilburg wekt van de grote steden de meeste zonne-energie op per inwoner en Rotterdam presteert het slechtst. Dat blijkt uit de ranglijst die Stichting Natuur & Milieu maakte van bijna alle 400 Nederlandse gemeentes.

Zeewolde allerbeste

Brabant doet het sowieso goed: ook Breda en Eindhoven staan in de top 5 van grote steden. Van alle grote én kleine gemeenten doet Zeewolde het ’t beste: daar wordt 21 keer meer zonne-energie per inwoner opgewekt dan in Rotterdam. Dit komt omdat in Zeewolde veel boeren met hulp van subsisie hun asbestdaken hebben vervangen door zonnepanelen. Ook heeft de gemeente relatief veel nieuwe woningen, wat het plaatsen van panelen makkelijker maakt. Dalfsen en Eersel bestrijken de tweede en derde plek. Beide gemeentes hebben stimuleringsmaatregelen om bewoners en bedrijven aan zonnepanelen te helpen.

Goed voorbeeld

In absolute aantallen zijn Amsterdam, Zwolle en Súdwest Fryslan koplopers. De grootste groei van het vermogen per inwoner in de periode 2012-2015 vond plaats in Zeewolde, Aa en Hunze en Slochteren. Landelijke gemeenten met weinig hoogbouw, veel koopwoningen en een hoger gemiddeld inkomen, scoren hoger als het gaat om zonne-energie. De meeste gemeenten die goed scoren geven zelf ook het goede voorbeeld en hebben zonnepanelen op hun gemeentehuis.

Aan de slag

In de eerder uitgebrachte Zonnegids van Natuur & Milieu staan tips voor gemeenten om zelf actief aan de slag te gaan met zonne-energie. Eind juni startte Natuur & Milieu een nieuwe actie Zon Zoekt Dak om het mensen makkelijker te maken om voor zonnepanelen te kiezen.De eerdere vijf acties zorgden ervoor dat al 5.000 huishoudens zonnepanelen hebben afgenomen via Zon Zoekt Dak, samen goed voor zo’n 50.000 panelen. Gemeenten kunnen hun inwoners informeren over deze actie en zo het aantal zonnepanelen verder doen groeien.

Foto: voor het gemeentehuis in Tilburg staat een SolarVlinder, die elektriciteit levert voor onder andere elektrische fietsen. Foto via duurzamegemeente.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.