Ga naar hoofdinhoud

, ,

Tiny house vol waterstoftechniek

Een kleine woning dat zelf waterstof kan maken, of aangesloten kan worden op een waterstofleiding. De demowoning met twee waterstoftechnieken is op tournee door het noorden om als showcase te dienen voor de mogelijkheden van waterstof in de gebouwde omgeving.

Het Waterstof Tiny House was voor het eerste te zien op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg, waar het pontificaal voor de ingang van het beursterrein stond geparkeerd. In het huis wordt gedemonstreerd op welke wijze waterstof ingezet kan worden voor de energievoorziening van woningen: via een waterstofketel, of via een compacte waterstof-productieunit met een elektrolyser.  

Het Waterstof Tiny House is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen, en is gefinancierd vanuit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Ook het bedrijfsleven zet expertise en netwerk in om het Tiny House te realiseren. Studenten van het Alfa College hebben het huis gebouwd, grotendeels uit gerecyclede en circulaire materialen.

Waterstofketel

In het huis zijn twee technische ruimten gebouwd, waarin twee waterstofsystemen kunnen draaien. De meest eenvoudige configuratie is die met de Xtreme H2-ketel, de waterstofketel die Intergas afgelopen jaar aankondigde, en die in diverse pilots getest gaat worden. Samen met het balansventilatietoestel (Flair van Brink) kan het voor verwarming tapwater en frisse lucht zorgen in het woninkje van 12 bij 3,5 meter.

Elektrolyse

Op het dak liggen 8 pv-panelen. Die zorgen in eerste instantie dat de 7 kW thuisbatterij gevuld is. De overtollige zonnestroom wordt met behulp van elektrolyse omgezet in waterstof. Daarvoor wordt de installatie van H2 Planet aangewend. Voor de opslag van het geproduceerde waterstof wordt gebruik gemaakt van metaalhydride. Dit betekent dat waterstof onder lagere druk kan worden opgeslagen dan bij conventionele opslagmethode. In het tinyhouse kan onder 17 bar in totaal 7000 liter gecomprimeerd waterstof worden opgeslagen in relatief kleine gasflessen.

Warmtepompboiler

Een brandstofcel van Horizon Fuel Cell kan de waterstof indien nodig weer omzetten in stroom voor de batterij en warmte. Die warmte kan via een 200 liter warmtepompboiler van Atlantic weer omgezet worden bruikbare energie voor verwarming en tapwater. De elektrolyser, controller, brandstofcel en opslag passen allemaal in een kleine technische ruimte. Met deze methode zou het huis dus off-grid kunnen functioneren.

Het Waterstof Tiny House is de komende tijd nog op tournee door Noord-Nederland. Check hier de locaties.

4 reacties op “Tiny house vol waterstoftechniek

  • Sjaak

    Als de waterstof niet is geodoreerd is er een groot gevaar voor ontploffingen. waterstof is reuk en smaakloos. de elektrische installatie is niet ATEX .
    zonder verdere informatie ga ik daar niet wonen, overheid wordt wakker!

  • Kan dit ook ergens in Smilde een paar dagen geplaatst worden?

  • Andre Dröge

    Waterstof hebben we nodig voor (industriële) processen waar zeer hoge temperaturen vereist zijn, of mogelijk voor vrachtverkeer. Niet in woningen en gebouwen, waar we aan een aanvoertemperatuur van ca. 40° C voldoende hebben. Het is een overkill om die te verwarmen met waterstof, zeker wanneer je de omzettings- en systeemverliezen meerekent.

  • Ewald

    Goed dat er nu meer praktijkervaring opgedaan wordt en de mensen voorlichting krijgen. Onbekend maakt onbemind.
    Vanzelf zijn er aandachtspunten, maar die kunnen verholpen worden.
    Het gas kan van een geurmarker voorzien worden. Ook woont niet iedereen in een Vinex wijk, waardoor het in veel gevallen nog nodig is om met een hogere watertemperatuur te werken.
    Een (geleidelijke) overschakeling van aardgas naar waterstofgas is een milieuvriendelijke oplossing. En een zeer goed alternatief voor de warmtepompen, die een aanslag plegen op de beschikbare elektrische capaciteit. Nog even afgezien van de moeizame (want laag redendement) en (nu nog) milieu onvriendelijke manier van opslag van elektrische energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte