
Ventilatiesystemen zijn steeds energiezuiniger. Dat moet van Europa. Maar welke consequenties hebben die energie-eisen nu bij het maken van keuzes in woningen en kantoren? In een nieuwe handleiding geeft kennisinstituut ISSO antwoord op een aantal veel voorkomende vragen.
Bij Uneto-VNI en VLA (Vereniging leveranciers van luchttechnische apparaten) kwamen de afgelopen tijd veel bezorgde mailtjes binnen van installateurs en adviseurs over begrippen, definities en de scope van de nieuwe Europese Ecodesign- en Energielabel-eisen voor ventilatiesystemen.
Vallen ventilatie-eenheden die een warmtewisselaar en een warmtepomp bevatten voor wtw nu wel of niet onder de nieuwe regels?
Moet je in een kantoorgebouw met een gebalanceerd ventilatiesysteem voor de verblijfsruimten en een aparte ventilator voor de toiletten, de afzuigventilator toch voorzien van wtw?
Wat geldt er bij vervanging van slechts één ventilator in een luchtbehandelingskast? En hoe zit het met ATEX-ventilatie-eenheden?
Nieuwe regels
Europa is al jaren bezig om de lidstaten te bewegen tot energiebesparing en het verminderen van de CO2-uitstoot. De nieuwe ventilatieregels 1253/2014 (ecodesign) en EU 1254/2014 (energielabel) bevatten eisen voor het ontwerp van ventilatie-eenheden in woningen en utiliteitsgebouwen. Het doel is het energiegebruik door ventilatiesystemen met 45% te verlagen.
Sinds 1 januari 2016 mogen in heel Europa alleen nog ventilatieproducten worden verkocht en in gebruik genomen die voldoen aan de vereisten van deze verordeningen. In 2018 zijn de eisen alweer iets aangescherpt, in 2020 gebeurt dat naar verwachting opnieuw. Voldoe je er niet aan, dan geldt dat als een wanprestatie, een overtreding van de wet. Met alle juridische gevolgen van dien.
Leidraad
Om die reden heeft kennisinstituut ISSO, op verzoek van OTIB (het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf) en Uneto-VNI en de VLA, het rapport 10740 ‘Interpretatiedocument Europese Verordeningen EU 1253/2014 en EU 1254/2014’ uitgebracht. Met het rapport als leidraad is het een stuk eenvoudiger om de verordeningen eenduidig en correct toe te passen. Voor zowel installateurs en leveranciers als architecten en adviseurs. Het is gratis te raadplegen.