fbpx
Nieuws

Trainen voor WorldSkills in Kazan

Hoe bereid je je voor op de WorldSkills in Rusland? Dan ga je natuurlijk op trainingskamp. En dat is precies wat student Sander Damsma van het Deltion College uit Zwolle deed.

Sander doet in augustus mee aan WorldSkills 2019 in de Russische stad Kazan, bij het wedstrijdonderdeel sanitaire- en verwarmingstechnicus. Samen met zijn begeleider Johan van Dijk vloog hij in juni naar Rusland om zich heel gericht op de wedstrijd voor te bereiden.

“De reis was een hele belevenis en dan direct drie dagen trainen in een hele grote frisse sporthal waar normaal ijshockeywedstrijden gehouden worden. Daarbij een wedstrijdsimulatie zoals het dadelijk ook tijdens het WK gaat gebeuren. Daar leer je het meest van”, aldus Johan van Dijk.

Winnaar Skills Heroes

Dat kan Sander – in maart de winnaar van de nationale Skills Heroes-wedstrijd – beamen. Van het trainingskamp in Chebosary heeft hij veel opgestoken. Samen met kampioenen en experts uit Rusland, Zweden, Hongarije en Nederland werd daar getraind aan de hand van oude wedstrijdopdrachten.

Hij weet nu, na zijn trainingsweek, wat hij moet verbeteren om een kans te maken, straks in Kazan. Sander: “Een goed werkplan en het bepalen van de juiste werkvolgorde is essentieel. Dat is bij alle wedstrijdmodules belangrijk wil ik slagen tijdens het WK, want dan heb ik 30 medekandidaten die met mij gaan uitmaken wie de beste sanitaire- en verwarmingstechnicus van de wereld gaat worden.”

Aansluiting op bedrijfsleven

Sanders begeleider Johan van Dijk is in het dagelijks leven districtsmanager bij Installatiewerk in de regio Noord, Oost en Flevoland, maar is ook als expert voor sanitaire- en verwarmingstechniek betrokken bij de vakwedstrijden. Daarmee is gelijk zichtbaar hoe het bedrijfsleven verbonden is met het beroepsonderwijs.

De districtsmanager overlegt met diverse opleidingen van ROC’s, zoals onder meer met het Deltion College hoe opleidingsonderdelen voor studenten beter kunnen en hoe via het stagetraject bij installatiebedrijven makkelijker aangesloten kan worden bij wat de bedrijven van hun stagiairs verlangen.

Drive voor het beroep

“Vakwedstrijden helpen enorm daarbij. Je ziet op scholen welke student gemotiveerd is of wordt voor het vak en wie het in de vingers wil krijgen. Met de juiste aandacht en begeleiding kun je de ‘drive’ voor het beroep aanwakkeren”, zegt Van Dijk.

Zijn pupil Sander Damsma is het daar mee eens. “Sanitaire- en verwarmingstechnicus is een mooi beroep. Mensen uit de brand helpen als iets niet functioneert aan een cv bijvoorbeeld. Daar krijg je zoveel dankbaarheid voor terug.”

“Dat heb in mijn stageperiode gemerkt. Ik wil hierin alleen maar beter in worden en de nieuwste technieken onder de knie krijgen. Dat ik het nationale kampioenschap bij de Skills-wedstrijden gewonnen heb opent voor mij nog meer deuren.”

Lerend beroepsonderwijs

De komende weken is het in Nederland nog verder schaven en trainen aan de vaardigheden. Dat doet Sander zowel op school als bij zijn stage bij Van der Sluis technische bedrijven. Zij stellen tijd en werkplek beschikbaar, omdat ook zij vinden dat talent een kans mag hebben het beste uit zichzelf te halen.  

“Daarmee krijg je als bedrijf ook meer bekwame vaklieden binnen en met Sander in dit geval hebben zowel Van der Sluis als het Deltion College ook een rolmodel dat symbool staat voor ‘ontwikkelend vakmanschap’ en ‘lerend beroepsonderwijs’. Mooier kan je het eigenlijk niet maken.”, besluit Van Dijk.

De WorldSkills 2019 vinden plaats van 20 tot 27 augustus in Kazan. De 45-ste editie van het WK voor beroepen telt 1600 deelnemers uit 60 landen, die in 56 beroepenwedstrijden het tegen elkaar opnemen. Nederland doet daar met 31 mbo-studenten aan 27 wedstrijden mee. Meer informatie: https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.