fbpx
Nieuws
Transformator-stations slimmer verwarmd

Door de 3.000 transformator-stations slimmer te verwarmen en extra te isoleren, bespaart netbeheerder Enexis 19 GWh/jaar. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 6.000 huishoudens.

 

1 miljoen euro

De genomen maatregelen leveren ook een CO2-besparing op van 8.800 ton per jaar en een kostenbesparing van 1 miljoen euro per jaar. Dat betekent dat de investeringen voor de aanpassingen binnen een jaar worden terugverdiend.

 

Bevriezing en condens voorkomen

Enexis is in 2013 al begonnen met het aanbrengen van de besparende maatregelen. Van oudsher was in de transformatorstations 24 uur per dag elektrische verwarming actief om de installaties tegen bevriezing te beschermen en roestvorming door condens te voorkomen. Nu blijkt uit onderzoek dat deze risico’s ook beheerst kunnen worden met een temperatuur van 12 graden Celsius, gemiddeld 4 graden lager dan voorheen. Deze lagere temperatuur blijkt zelf voor minder vocht te zorgen. In veel stations wordt daarnaast de ruimteverwarming vervangen door een veel gerichter energiezuinige lintverwarming. Als extra bouwkundige maatregel worden de vloeren dampdicht gemaakt en extra geisoleerd. De maatregelen zijn inmiddels bij 1800 gebouwen uitgevoerd. Enexis beheert rond de 55.000 elektriciteitsgebouwen. Alleen de 3.000 transformator-stations zijn voorzien van verwarming.

 

Foto: Enexis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.