
Het iconische, maar in verval geraakte ex-zwembad Tropicana aan de Maasboulevard in Rotterdam wordt een laboratorium voor experimentele duurzaamheidsinititatieven. Dat willen in ieder geval 30 ondernemers die in gesprek zijn met de curator.
Tropicana, een opvallend zwemparadijs in Rotterdam, was eigendom van vastgoedondernemer Robert Lips, die enige tijd geleden failleerde. Sindsdien was de curator op zoek naar een herbestemming.
Een groep ondernemers hebben een investeerder gevonden om in het bijzondere pand ‘BlueCity010′ te beginnen, dat zich richt op de ‘blauwe economie’; Een circulair ecosysteem van processen, waarbij het afval van de een weer grondstof is voor de ander.
Het pand wordt flink opgeknapt en transparant gemaakt ‘zodat de buurt, de gemeente en de duizenden Rotterdammers die er dagelijks langs rijden, weer een icoon zien, waar ze trots op kunnen zijn’,  aldus de inititiatiefnemers.
Er moeten ‘groene’ gevels komen voor het afvangen van fijnstof, daken met zonnepanelen, koeling met Maaswater. Het gebouw moet vrij toegankleijk worden, ‘om te zien en te leren, hoe de duurzame stad en circulaire economie van de toekomst eruit ziet.’
Het initiatief komt van het bedrijf RotterZwam, dat in Tropicana al 2,5 jaar paddenstoelen kweekt op afval van de stad: koffiedik. Inmiddels zijn andere ondernemers aangesloten, evenals een architect, een projectontwikkelaar en een investeerder, Stichting ifund.
Er worden ondernemers geworven die zich richten op voorbeelden uit het boek ‘the blue economy’ van Gunter Pauli. Gedacht wordt aan: een bierbrouwer en een bakker, die elkaars gist gebruiken, een spirulina-algen kweker, die gebruik maakt van CO2 en restwarmte van de zwammenkweek, productie van bio-plastics uit koffiedik met behulp van melkzuurbacteriën en een stadsimker, die honing verwerkt honing en bijenwas levert aan een lokale meubelmaker