
Nu een rendementseis niet meer tot de mogelijkheden behoort om de mono-cv-ketel uit te faseren, blijven er twee opties over voor minister Hugo de Jonge: een eis aan de maximale CO2-uitstoot of een minimum hoeveelheid duurzame energie die de verwarmingsinstallatie gebruikt.
Minister Hugo de Jonge kondigde dinsdag 17 mei op de vakbeurs VSK aan dat de cv-ketel mag blijven, maar hij moet wel duurzame hulp krijgen. Vanaf 2026, zo is de bedoeling, komt er “een heldere norm voor warmte-installaties”, waarbij de norm zo hoog wordt, dat een enkele cv-ketel het niet meer haalt. Een additionele warmtepomp, zonnecollectoren of wellicht micro-wkk’s zijn dan verplicht.
Rendementseis mag niet
Het punt is: het kabinet heeft dit al eerder geprobeerd, in 2018, maar toen kwam het niet van de grond. Probleem was toen namelijk dat er een ‘rendementseis’ werd voorgesteld. Nederland wilde dat in zijn uppie klaren, maar een rendementseis van een warmte-opwekker is Europees geregeld in Ecodesign en energielabels.
Afgelopen maand maakte de Europese Commissie bekend om de nieuwe Ecodesign-richtlijn voor ruimteverwarmers en de nieuwe energielabels vanaf 2029 zo streng te maken, dat de mono-cv-ketel niet meer kan: precies wat het Nederlandse Kabinet dus al drie jaar eerder wil bereiken, maar wat Nederland dus, zoals eerder gebleken was, van Europa niet met een eigen rendementseis mag doen.
Verbod op ketels mag
Maar er zijn nog twee opties. Binnenkort komt er namelijk een update van een andere Europese richtlijn , de richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD). En daarin staat: “Er wordt een duidelijke rechtsgrondslag ingevoerd voor een nationaal verbod op cv-ketels op basis van fossiele brandstoffen, waarbij de lidstaten eisen kunnen vaststellen voor warmtegeneratoren op basis van broeikasgasemissies of het soort gebruikte brandstof.”
Kijk, daar kan De Jonge wat mee. Het uitgewerkte voorstel over de uitfasering van de mono-ketel, waar de Tweede Kamer in het najaar over zal gaan vergaderen, zal dus hoogstwaarschijnlijk op één van de twee normeringsopties voortborduren: CO2-uitstoot of een aandeel duurzame bronnen.
Duitsland loopt voorop
Duitsland, dat net als Nederland ook ervoor heeft gekozen om de mono-ketel binnenkort in de ban te doen, kiest voor optie twee: duurzame bronnen verplichten. In maart maakte de Duitse regering bekend om al vanaf 2024 een mono-ketel onmogelijk te maken door te eisen dat er minimaal 65% duurzame energie gebruikt moet worden bij ruimteverwarming. Daarmee wordt het toepassen van een (extra) warmtepomp essentieel. In een land met ongeveer 800.000 ketelvervangingen per jaar, is dat een hele klus.
Waar Nederland voor kiest – sturen op CO2-uitstoot of op duurzame energie – is nu nog niet duidelijk. Als hij kiest voor CO2-uitstoot, dan moet er nog wel wat informatie verzameld worden over de CO2-uitstoot van de verschillende verwarmingstechnieken. Nu is die informatie nog schaars. De meest recente cijfers hierover komen van het adviesbureau BDH. Daarin staat dat de hybride warmtepomp in vergelijking met een HR-ketel ongeveer 15% CO2 bespaart op verwarming plus warmtapwaterbereiding. Eind dit jaar worden ook cijfers over de prestaties van hybrides verwacht van het Demoproject Hybride, van de Nederlandse Verwarmingsindustrie.
Zonneboiler mag ook
Aangezien Hugo de Jonge heeft aangegeven de hybride warmtepomp te willen stimuleren, zal de eis aan de CO2-uitstoot dus niet veel hoger uitvallen dan 15% reductie ten opzichte van de huidige situatie. Anders zal simpelweg de hybride warmtepomp buiten de boot vallen. Als deze 15% gehanteerd wordt, dan kunnen waarschijnlijk ook zonneboilers, micro-wkk’s (HRe-ketel als Remeha’s voormalige eVita), brandstofcellen en gasadsorptiewarmtepompen verkocht blijven worden.
Als de minister zich realiseert dat een warmtepomp in feite een omgekeerde koelkast is, dan zal langzaam ook het besef komen dat het aantal koelmonteurs in Nederland HELEMAAL niet voldoende is om ook maar een beetje in de buurt te komen van de haalbaarheid. Dus moet hij er al weer een aantal jaren bij tellen voor het opleidingstraject.
Dat is een praktische reacties open theoretisch beleid, wat het probleem niet oplost. Duurzaam bouwen met top isolatie en zuinig zijn met natuurlijke energie bronnen, dan steeds meer apparaten ontwikkelen die maar 15 tot 20 jaar mee gaan en het energie verbruik niet vermindert.
Men wil af, van de tradionele koudegassen zoals R32. Daarvoor in de plaats komen andere gassen waarbij een STEK diploma niet vereist is. Bijv. bij propaan.
Dan zal er toch weer gekeken worden naar waterstof (ben ik ook wel voorstander van) maar dan zal hij toch weer tegen het stikstof probleem aanlopen. Waterstof verbind zich hierin namelijk met zuurstof en wanneer ik zuurstof uit de lucht haal, houdt ik stikstof over. (geldt dan als stikstofemissie) Iets waar bijvoorbeeld in de luchtvaart ook geen rekening mee gehouden wordt. Daar worden door de vliegtuigmotoren grote hoeveelheden zuurstof gebruikt en hierdoor tonnen stikstof uitgestoten.
Stikstof is geen probleem maar stikstof oxiden wel
En dat gaat nog jaren duren
Oxygen is released in the hydrogen production cycle, namely, water electrolysis. Then it makes water again when hydrogen is burning.
Als aardgas (methaan) en waterstof verbranden ontstaan ook stikstofoxiden. In principe Hoe hoger de temperatuur hoe meer stikstofoxiden. Waterstof verbranden gebeurt bij hogere temperaturen. Het Lijkt wel oplosbaar. Zie https://www.installatie.nl/nieuws/nox-uitstoot-waterstofketel-onder-controle/
Toch is het zaak om zoveel mogelijk te kiezen voor warmtepompen. Zeker als we er in slagen om duurzaam opgewekte energie (electriciteit) efficiënt op te slaan. De route via waterstof voor verwarming is niet zo efficiënt.
En als we nu eens natuurlijke koudemiddelen gebruiken zoals R290 en dan liefst nog als monoblock, dan hebben we geen koel monteurs nodig en sparen we het milieu. Maar de fabrikanten maken er geen haast mee. Is dat de koelmiddelen lobby???
Nee dat komt omdat een split unit een beter rendement heeft en deze in de winter niet kan invriezen.
Hugo heeft totaal geen verstand
Dat had hij VWS al niet en nu nog minder
Luister naar de experts
Een warmtepomp verbruikt mega veel stroom
Sus veel meer verbruik
Er zit een EU achter en nog meer mafia praktijken
Gas is schoon
We zij het kleinste landje en we willen voorop lopen
Rusland en China kijken niet zo nou met mileu
Begin daar eens
Onbenul Timmermans en onbenul de Jong onze Fokke en Sukke gaan veel leed berokkenen in de portemonnee.
Het probleem is niet de stikstof uitstoot maar deze twee figuren.
Inderdaad, wij als kleiste landje met het minste te vertellen willen overal in voorop lopen. In Duitsland en België krijgt men subsidie om van de kolen en de olie af te gaan naar gas, want dat is zo’n schone brandstof. Hoer wil men dat we overgaan naar hybride warmtepompen en warmtepompen, die een veel hoger electriceits verbruik hebben. Ja maar zonnepanelen erbij dan wek je je eigen energie op voor je installatie. Ohja? En hoe gaat het dan als de zon goed schijnt, want dan is de opbrengst te hoog zodat de zonnepanelen uitschakelen als bescherming omdat het stroomnetwerk onvoldoende is om de hoeveelheden aan levering en teruglevering aan te kunnen. Om over China en Rusland en nog meer van die landen maar te zwijgen. Waar gewoon nog wat kolencentrales bijgebouwd worden en men in euro 0 vrachtwagens rondrijden die gewoon vanuit het “welvarende” europa verscheept worden als hier de emissie eisen voor vrachtwagens enzo weer aangescherpt worden. Alsof milieuverontreiniging aan de grens stopt
Je hebt gelijk wat betreft de ‘andere landen’ die veel meer vervuilen.
Maar Duitsland zal zich met de huidige gasprijzen en afhankelijkheid van Rusland wel afvragen of het overstappen op de gas CV wel zo handig is.
Ik zie de warmtepomp (en beter isoleren) voorlopig als de enige manier om onafhankelijker te worden van de gekken op deze wereld, het milieu te sparen aan de eigen portemonnee te denken.
Zoals iemand anders hier al eerder zei: voor dezelfde hoeveelheid gas die het kost om met een CV ketel 1 huis te verwarmen kan je via (gas) electrisciteitscentrale en warmtepomp 2 huizen verwarmen.
En als we met zonnepanelen, windmolens, kerncentrale… een deel van de energie kunnen produceren is de winste nog veel groter.
De fout in die berekening is dat hij verkeert om staat. Onder de streep gebruikt Nederland nu veel meer energie dan wanneer we niet de overstap hadden gemaakt naar warmtepompen. Dat wordt nog wel een keertje pijnlijk duidelijk
Wat doen we aan de geluidsnorm van warmtepompen. Als iedereen bij ons in de buurt een warmtepomp zou laten installeren, zou het gezoem toch zeker de boventoon gaan voeren. Is daar wel eens over nagedacht?
Geluid vermeerderd zich steeds met +3.
Er komt dus per warmtepomp 1/15 deelgeluidsvemeerdering bij.
Binnen een paar jaar is dan iedereen machined oof.
En massale introductie van een accuoplader die betaalbaar is
Samen met zonnecollectoren zou dat helpen
Het probleem is minder groot dan word gezegd,zonnepanelen en electrische cv radiatoren in huis en het probleem is opgelost.een electrische cv is ook een oplossing werkt als een boiler. Een ding moet wel!goed isoleren en het probleem is opgelost.
De netbeheerders moeten zorgen voor stabiliteit van het elektriciteitsnet. Dit houdt in dat zij buffers moeten aanhouden om aan piek vraag en piek-teruglevering te kunnen voldoen.
Op dit moment nemen zij die taak niet serieus en lijkt de afnemer met het buffer probleem te worden opgescheept en, bij afschaffing van de saldering zal individuele, inefficiënte, dure, gesubsidieerde opslag in beeld komen.
Die tijdelijke opslag of omzetting van energie kan beter op de juiste plaatsen in het netwerk plaatsvinden.
De netbeheerders hebben het overzicht van afnames, terug leveringen en tijden.
Het wordt tijd dat een plan wordt gemaakt en uitgevoerd, voordat, verplicht zonnepanelen op daken worden gelegd die vervolgens worden af geschakeld.
Met de warmtepomp-verplichting komt een nacht-verbruikspiek en winter-piek in beeld, waarvoor ook maatregelen nodig zijn:
Kabels in de grond en buffer stations in de wijken: NU!.
Een snellere vervanging kan door een combinatie van factoren:
De nieuwe ketels moeten volledig elektrisch en compleet geintegreerd systeem zijn, 230v en ook te plaatsen zijn door klus bedrijven en serieuze dhz.
Ze moeten hoge temperatuur afgeven van 65 tot 70 graden zonder elektrisch bij te verwarmen.
Zoiets is er al maar te duur, door massa productie, onderlinge concurentie moeten ze in aanschaf dalen tot onder de 4000 ipv 8 a 12000 nu.
Optimaal is als 2 stuks 25 cm doorgang in het dak volstaat en er geen seperate buiten unit nodig is.
Goedkoper en makkelijk toegankelijk onderhoud daardoor en snelle terugverdientijd van 6 jaar max.
De fout in die berekening is dat hij verkeert om staat. Onder de streep gebruikt Nederland nu veel meer energie dan wanneer we niet de overstap hadden gemaakt naar warmtepompen. Dat wordt nog wel een keertje pijnlijk duidelijk