fbpx
Nieuws

Uitfaseren cv-ketel nog ver weg

Het kabinet gaat niet op eigen houtje de 1 op 1 vervanging van cv-ketels aan banden leggen. Pas na 2025 komen er mogelijk prestatie-eisen aan verwarmingsinstallaties. Dat zou betekenen dat woningeigenaren bij een ketelvervanging een duurzame component toe moeten voegen aan de cv-ketel.

Bij een zogeheten rendementseis wordt het onmogelijk gemaakt om 1 op 1 een cv-ketel te vervangen. Er moet dan bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler worden toegevoegd. De lobby om dit voor elkaar te krijgen werd ook al bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord geopperd. Concreet betekent dit dat nog heel lang gewoon cv-ketels mogen worden vervangen. Want ook bij een hybride, wordt er nog gewoon een cv-ketel geplaatst die een levensduur van zo’n 15 jaar heeft.

Via Europa

Staatssecretaris  Dilan Yeşilgöz-Zegerius schrijft aan de Tweede Kamer dat de voorgestelde rendementseis op hele korte termijn niet geregeld gaat worden. De Kamer had de minister gevraagd om normering voor te bereiden die de uitrol van hybride warmtepompen zou stimuleren. Een rendementseis moet echter Europees geregeld worden: normering moet vastgelegd worden in de Ecodesign-richtlijn en de EPBD. Deze wordt op dit moment herzien, en is pas in maart 2022 klaar. Pas daarna kan de Nederlandse wetgever aan de slag.

Stimuleren met meer ISDE

De komende 4 jaar wil het kabinet vooral de verkoop van hybride warmtepomp stimuleren met hogere subsidies. Hierbij is de hoop dat de techniek bij voldoende opschaling tegen die tijd geen subsidie meer nodig heeft om de eigen broek op te houden. Dat is het geval wanneer de terugverdientijd minder dan 7 jaar is geworden. Wat dat betreft is de huidige gasprijs goed nieuws voor deze beweging: bij deze techniek wordt het verwarmingsdeel van de energievoorziening bijna helemaal elektrisch gerealiseerd. De cv-ketel is er dan nog maar enkel voor de koude wintermaanden en de bereiding van warm tapwater.

Lees hier alles over de hybride configuraties die er nu op de markt zijn.

Verkoop cv-ketels

De verkoop van cv-ketels is afgelopen jaar voor het eerst sinds jaren gedaald. In 2020 werden er nog 428.000 cv-ketels verkocht. De voorspellingen van fabrikanten waren voor 2021 ook nog erg positief. Sinds de zomer hebben echter veel fabrikanten problemen met levering van toestellen, onder meer omdat grondstoffen van bepaalde onderdelen schaars zijn. Daarover hier meer informatie.

15 reacties op “Uitfaseren cv-ketel nog ver weg

 1. g van dijk schreef:

  zo ik lees net in het AD dat de mensen niet zo blij meer zijn in hun nul op de meter woning in zoetermeer je ziet er zij vele verhalen

 2. Jaap Roozeboom schreef:

  Uit eigen ervaring:
  In plaats van 1800 m3 gas (€1440), met hybride warmtepomp 350 m3 gas (€280) en 3000kWh (€660), samen €940
  Voordeel €500 per jaar. Met de huidige gas- en stroomprijs is het voordeel €1200

  • Job de vries schreef:

   Kan je op een hybride warmtepomp ook koken.
   Ik denk dat de getallen niet kloppen.

   • Remco Joosten schreef:

    @ Job de Vries:
    Waarom deze ongefundeerde niets zeggende opmerkingen?
    Getallen van Jaap Roozenboom zijn uit zijn eigen ervaring en metingen, dus die zullen (en kunnen!) kloppen.
    Koken op gas in een doorsnee huishouden gemiddeld vergt ca 75 m3 gas per jaar. Het verschil tussen de meting van Rob 350 – 75 = 275 m3 gas per jaar is voor warmtapwateropwekking via zijn cv-ketel en wellicht een klein deel daarvan voor verwarming bij echt lage buitentemperaturen.
    Bij een hybride systeem (in dit geval warmtepomp+ cv-ketel) wordt het resterende gasverbruik voor verwarming en warmtapwater bepaald door het gedrag van de gebruikers; bijvoorbeeld door kamerthermostaat (continu) hoog en/of (dagelijks) veel warmtapwatergebruik.

  • Ewald schreef:

   En hoe verhouden deze kosten zich tot de kosten van aanschaf, afschrijving, onderhoud en dergelijke?
   Al spelen er natuurlijk meer zaken mee in de keuze voor een alternatief voor de cv-ketel.
   Het extra ruimtebeslag is een eenmalige keuze die ieder zelf moet maken.
   En minder milieubelasting mag ook wat kosten. Al vraag ik mij af in hoeverre stroomopwekking momenteel minder milieubelastend is door de gas- en steenkool gestookte centrales.

   • Will Eisinga schreef:

    Ik heb al 10 jaar geen gas. En verhuur een huis zonder gas. Wat een gedoe met gas Maak van je huis een Energiehuis met panelen, goedkoop en gemakkelijk. Inductiekoken zonder gas. Goedkoop en gemakkelijk. En verwarmen met een Warmtepomp 60 C. Goedkoop en gemakkelijk. Werkt beter dan gasketel. Ik heb het al 10 jaar. Voor Info Google Will Eisinga. Dat ben ik.

 3. Peter schreef:

  Vraag me af hoe je een hybride systeem in een appartement plaatst?

 4. Giel Creuwels schreef:

  Graag wil ik weten wat dit alles gaat betekenen voor mij, ik heb thuis een luchtverwarmingsketel staan .
  Dus geen leidingen waar warm water doorheen gaat maar kanalen waar verwarmde lucht doorheen gaat. En deze ketel werkt ook op gas. Maar ik heb niets aan een warmtepomp dus.

  • Will Eisinga schreef:

   Is ook een warmtepomp voor. Lucht Lucht kanalen systeem. Verwarmen Koelen.
   Google Warmtepomp kanaalsysteem luchtverwarming Warmtepomp. Inductiekoken zonder gas. En maak van je huis een Energiehuis met Panelen. Klaar
   Google Will Eisinga. Dat ben Ik

 5. Marcel schreef:

  Juist wel Giel, Je kan de luchtverwarmer uitvoeren met een condensor waar je zomers mee kan koelen en in de winter verwarmen.

 6. J schreef:

  Even een Brink Elan googlen. 😉

 7. Will Eisinga schreef:

  Ik heb al 10 jaar geen gas. En verhuur een huis zonder gas. Wat een gedoe met gas Maak van je huis een Energiehuis met panelen, goedkoop en gemakkelijk. Inductiekoken zonder gas. Goedkoop en gemakkelijk. En verwarmen met een Warmtepomp 60 C. Goedkoop en gemakkelijk. Werkt beter dan gasketel. Ik heb het al 10 jaar. Voor Info Google Will Eisinga. Dat ben ik.

 8. Rob schreef:

  Ik heb bij mijn gemeente geopperd om zonnepanelen aan te schaffen. Voor mijn huis staan 15 meter hoge platanen die het dak in de schaduw leggen, van maart tot december. De gemeente reageerde dat ze die gemeentebomen niet zullen rooien of snoeien vanwege de groenvoorziening in mijn gemeente en dat zonnepanelen geheel op eigen risico zouden zijn.
  Ik heb dus een nieuwe zuinige CV-ketel aangeschaft omdat er geen ruimte is voor een hybride warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.