
Er is geen verhoogd veiligheidsrisico bij de Nefit TopLine CV-ketels uit de periode 2006-2009. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van TNO naar de technische problemen met 125.000 TopLine-ketels, die tussen 2006 en 2009 op de markt verschenen zijn. Ook de doorbuiging van de wisselaar is volgens TNO bij goed onderhoud van de CV-ketel geen reden tot paniek.
TNO testte het afgelopen jaar een selectie van 1800 warmtewisselaars en 45 exemplaren met beschadigingen, door ze vol in praktijk te belasten, en meette daarbij de koolmonoxide (CO) en CO2 concentraties rondom de toestellen en de temperaturen. Het onafhankelijke onderzoeksinstituut onderzocht ook wisselaars die aanzienlijk (tot 7,5 mm) waren doorgebogen, en kwalificeert ook hier het risico op brandschade en verspreiding van koolmonoxide als zeer laag. Bureau Efectis deed een vlamtest bij de geteste toestellen, en ook hier bleven de temperaturen ver onder de norm. “We zijn blij dat het onderzoek van TNO duidelijkheid biedt”, zegt commercieel directeur Jan Rijnen van Nefit. Het onderzoek van TNO is integraal gepubliceerd op de site van Nefit, en is ook hier in samenvatting en volledig te raadplegen (zie download onderaan dit artikel).
Al jaren zorgenkindje
De TopLine-serie (TopLine, Compact en AquaPower (Plus)) die tussen 2006 en 2009 op de markt gebracht werd, vormt al jaren een zorgenkindje. Het toestel kreeg al snel een nieuwe branderdeksel, toen bleek dat er mogelijk problemen zouden kunnen ontstaan met de afsluiting. Het vervangen van de 128.000 branderdeksels ging alles behalve rap: de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit constateerde 8 jaar later, in februari 2017 dat ruim 88.000 deksels nog niet vervangen waren. Nefit moest op last van de warenautoriteit tempo maken met de vervangingsactie, maar kampte al vrij direct met een tekort aan branderdeksels. Inmiddels is de vervangingsoperatie bijna afgerond. Toch zijn van 25.000 toestellen nog niet bekend of de branderdeksel vervangen zijn. Nefit roept installateurs en consumenten alsnog op om zich te melden. In totaal meldde Nefit 180 incidenten met deze eerste deksel, zonder persoonlijk letsel. Deze V1 deksel is al sinds 2009 niet meer op de markt.
Warmtewisselaar
Begin dit jaar bracht RTL Nieuws naar buiten dat er een ‘ontwerpfout’ in de wisselaar zou zijn bij de toestelserie. Volgens de zender, die zich baseerde op een klokkenluider en een eigen technisch onderzoek van C+B advies en expertise, zou de toestelfabrikant op de hoogte geweest zijn van het kromtrekken van de wisselaar, die in combinatie met de eerste generatie branderdeksel gevaar op zou leveren. Sinds 2009 werden de wisselaars volgens de onderzoeksjournalisten al dikker uitgevoerd, en in 2012 waarschuwde de fabrikant installateurs al voor problemen met de wisselaar in het 45 kW-toestel. De publiciteitsgolf zorgde voor veel verontruste telefoontjes van keteleigenaren naar installatiebedrijven.
Definitie risico
Tot vandaag werden 38.000 wisselaars uit de gewraakte TopLine-serie al dan niet preventief vervangen door de wisselaar met een dikkere rand. Nefit ontkende altijd dat er sprake zou zijn van een acuut veiligheidsrisico indien ook de nieuwe branderklep goed is gemonteerd, maar bevestigde wel dat in 63 gevallen smeltschade is ontstaan binnen de ketel en in 8 gevallen smeltschade zichtbaar was aan de buitenkant. Volgens de toestelfabrikant konden de technische problemen opgelost worden in de reguliere onderhoudscyclus van het CV-toestel. De NVWA sprak dit jaar echter wel van een ‘risico’ rondom de wisselaar, omdat de problemen bij de gepubliceerde onderzoeken niet in praktijk zijn gestaafd. De kwestie leidde zelfs tot Kamervragen, en ook Uneto-VNI vroeg de NVWA op openheid en opheldering rondom de kwestie. Minister Bruins liet de Kamer begin dit jaar weten dat het bedrijf volgens hem geen informatie heeft achtergehouden. Nefit geeft aan dat het bedrijf 1,5 procent marktaandeel heeft verloren door de kwestie. In totaal heeft het bedrijf in 2017 naar schatting 6000 ketels minder verkocht.
Persconferentie bij Nefit. TNO licht onderzoek toe voor (vak)pers https://t.co/aK7WPklaXP pic.twitter.com/xp6xGTmus9
— Installatie.nl (@Installatie) 20 november 2018
TNO: 111 pagina`s onderzoek Nefit TopLine pic.twitter.com/XscrrlS4Hd
— Installatie.nl (@Installatie) 20 november 2018
Wel is van 30.000 toestellen onbekend of branderdeksel V1 vervangen is. Recall uit 2017. Nefit roept installateurs en consumenten op dit alsnog te doen. https://t.co/oaCrr19EoX
— Installatie.nl (@Installatie) 20 november 2018
TNO: geen verhoogde veiligheidsrisico’s cv-ketels Nefit https://t.co/9IpIfqZs4v pic.twitter.com/uACsl2FeLe
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) 20 november 2018
Downloads:
Samenvatting TNO Rapport Nefit TopLine 2018
TNO Rapport Nefit TopLine 2018
Het TNO-rapport over de NEFIT-TopLine-ketel is brandhout. De hamvraag is namelijk of de V1-brander in combinatie met de V1-warmtewisselaar intrinsiek onveilig is. Laat dat nou nét de vraag zijn die NEFIT niet aan TNO heeft gesteld. Bah Nefit, Foei TNO, ga je mond spoelen NVWA. Om over de mensen achter de duinen nog maar te zwijgen, Madammeke Ollongren …
U beweert dat TNO is een ballentent is?
https://www.youtube.com/watch?v=_-kyd8OZPYI
Hoi,
Ach TNO, trek het je niet aan.
Sommige mensen geloven dat de maanlanding ook “nep” was/is.
Er zullen altijd mensen zijn, die nooit iets aannemen van andere.
Jammer dat het steeds 1 persoon is die hier die hele rel loopt aan te wakkeren. Jammer ook dat deze laffe persoon nog niet de ballen heeft gehad om 1 keer onder zijn eigen naam te reageren.
Jammer dat je nooit hebt leren tellen, Niels! Veel meer mensen zijn inmiddels aan het aanwakkeren. Ook is het jammer dat je niet met goede tegenargumenten komt. Behoor jij soms ook tot de meerderheid van de Nederlandse installateurs die de afgelopen jaren te laf is geweest om het probleem bij Nefit aan te kaarten?
Geachte redactie en installateurs
als je echte kennis heb van verbrandingstoestellen weet je dat je niet moet meten op een toestel waarvan de voorzijde verwijderd is. de deksel is een onderdeel voor de veiligheid en aanvoer van verse verbrandingslucht.
het lekken van verbrandingsgasssen in die ruimte geeft recirculatie indien de recirculatie te groot wordt stop de branderautomaat de ketel. Het is niet de bedoeling dat dit gebeurt daarvoor moet dat ook gerepareerd worden( door erkende installateurs niet de klusjesman)
tot slot recirculatie op branders wordt al heel lang toegepast op grote branders.
Als ik toch voor het onderhoud langs ga wissel ik gelijk de wisselaar. Zit met drie kwartier meer tijd aan de koffie. En wordt er nog voor betaald ook. Ik kan jou garanderen dat geen enkele klant van mij gevaar heeft gelopen met de Topline. Zo ging er destijds ook geen enkele Vaillant bij mij in de fik omdat ik op tijd de pakking verving. Net als bij de Avanta. Maar ja, als de gebruiker pas een installateur gaat bellen als de voorzijde op de grond is gedruppeld.
Bijna 190.000 branders zijn vervangen. Bijna 40.000 warmtewisselaars zijn vervangen. En een minister die denkt dat er niets aan de hand is. Gewoon blijven doen alsof er niets aan de hand is. Anders kost het ons handel. Laten we gaan uithuilen bij RTL 4 over het feit dat we zeker 6000 ketels minder hebben verkocht. @Jan Rijnen@Nefit: ga heel diep schamen vriend!
Nefit hoopt dat de TopLine-discussie nu stopt:
https://www.rtvoost.nl/nieuws/302561/TNO-Geen-verhoogde-veiligheidsrisico-s-Nefit-ketels
Het probleem is, dat er überhaupt nooit sprake was (en is) van een discussie.
Ik heb in 2016 aangifte gedaan van het branderprobleem bij de NVWA, die tot dan toe nergens van wist. Na mijn aangifte bij de NVWA, werd Nefit door de NVWA gedwongen tot een terugroepactie. En de rest is geschiedenis.
Wat TNO ook beweert over het verbeterde model, het feit blijft dat de oorspronkelijke ketel onveilig is.
Nefit heeft nooit geopenbaard, dat de B3M intrinsiek onveilig is. Daarmee is Nefit in gebreke gebleven, en kan Nefit grove nalatigheid worden verweten.
Ik nodig hierbij iedereen uit om met mij een echte openbare discussie dus wél aan te gaan.
Mijn gegevens zijn bekend bij zowel RTL, als installatie.nl
Heren Installateurs, ik hoor graag van u!!!
Ik ben als Nefit dealer er ook volkomen mee eens dat Nefit met de Topline 25, 30 en 45 kw. de nodige builen heeft laten vallen en zelfs een O zo niet Nefit product op de markt had gebracht. Mijn account manager heeft al het nodige om zijn oren gekregen en ook dat wij als dealers slecht en te laat werden ingelicht. In mijn ogen heeft het voor ons en de consument geen enkele zin om Nefit onderuit te halen. Als meneer Bosch de stekker uit Nefit trekt zijn wij als installateur en de consument verder van huis. Door als consument je toestel te laten controleren en dat is voor ieder gastoestel belangrijk om het veilig te houden.
Aan NEFIT-dealer Marcel: Beste Marcel, dank voor je openhartige reactie.
Zoals je weet ben ik de klokkenluider die de TopLine-problematiek via de NVWA openbaar heeft gemaakt. Dat heb ik pas gedaan ná een jarenlange interne strijd als kwaliteitsmedewerker bij Nefit. Deze strijd ging toen onder andere over de TopLine, en werd mij niet in dank afgenomen door een aantal managers binnen het bedrijf. En dat is nogal logisch gezien de huidige miljoenen kostende-ellende. Ik werd dus, om het netjes te zeggen, ontslagen.
Na mijn “ontslag” heb ik bij diverse (lees alle) instanties aangeklopt om te waarschuwen voor het TopLine-gevaar. Ik kan hier een opsomming geven, maar als ik zeg dat ik door de Secretaris Generaal van de NVWA, Rob van Lint, ben uitgenodigd, dat de SP Kamervragen heeft gesteld, dat de mannen van RTL in mijn telefoon staan, dat ik zelfs de CEO van BOSCH, Dr. Volkmar Denner, heb benaderd, dan begrijp je hopelijk dat ik niet over één nacht ijs ga.
Feit is, dat NEFIT nooit zélf de NVWA heeft geïnformeerd over het probleem met de 25/30kW-TopLine-ketel, dat heb ik namelijk gedaan.
Daarmee wordt ook gelijk de twijfelachtige en pijnlijke rol van de NVWA duidelijk. De “Autoriteit” die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit pleegt te zijn, had dit natuurlijk zelf moeten constateren, en lijdt daarmee dus gezichtsverlies. Et voilá, de politieke consequenties die dit debacle al lang zou moeten hebben gekregen, maar het wellicht nooit krijgt. Paar honderdduizend mensen slechts in levensgevaar … Nee, laten we door-pruttelen over Johan Derksen …
Om het in normaal Nederlands tegen je te zeggen beste Marcel: Het zal mij aan mijn rectum oxideren of NEFIT door BOSCH wordt onterfd. Ook kan het me, zij het in mindere mate, interesseren dat er een installateur in Nederland is, die hier een paar tientjes door verliest. De kern is dat consumenten veilig zijn. En dat zijn ze nog steeds niet!
Dat het TopLine-drama inmiddels groteske proporties aan heeft genomen, is de regelrechte schuld van Rob van Lint en zijn NVWA, en indirect de schuld van het politieke klimaat in Nederland. Het is de VVD-keuze voor zelfregulering, minder overheidsingrijpen, kortom de markt lost het zelf wel op. U weet wel: Mark(t) Rutte
Nefit is strafbaar volgens wetsartikel 174 van het Nederlands Wetboek van Strafrecht. En ik zal zorgen dat de wet wordt gehandhaafd, in deze. Waarvan akte.
Uw klokkenluider
Alles goed en wel klokken luider maar als jij het voor elkaar krijgt om Nefit om zeep te helpen ga ook ik er aan. Ik kan de claims van de consument niet inlossen omdat ik ze een slecht product heb geleverd. Ik heb als eenpitter in verhouding veel van die Topline toestellen weg gehangen. Voor mij is het nu ook helaas aanpappen en nat houden. Door ze jaarlijks Ja ik ga jaarlijks naar die toestellen kan ik je garanderen dat nog geen enkele klant van mij in gevaar is geweest. En voor de consument die dat soort onderhoud er niet voor over hebben gaan maar met hoofdpijn klagen bij RTL 4. Met die consument heb ik dan weer totaal geen medelijden. Want ik durf te beweren dat als ze bij mij een onderhoud abonnement had gehad ze niets van het Nefit probleem had gemerkt. Nog even een kanttekening. De 45 kw en de wisselaar 2.0 zal ik het maar even noemen gaan er ook allemaal aan. we zijn nu bezig met de 3.0
Het is niet alleen het kromtrekken van de alu plaat maar het defect raken van de afdichting van de plaat dit gebeurt ook volop bij de 45 kw. en ook bij de verdikte alu plaat van de ik noem het maar weer de 2.0 alle 1.0 (2006/9) vervang ik preventief.
Nog even weer een kanttekening. Met de constructie van de eerste brander is in mijn ogen niets mis mee. Ik had er geen moeite mee om de pakking ring correct terug te plaatsen. Waarom voldoet hij wel op de 70 en 100 kw. Het is de constructie van de wisselaar. Ik hoop voor Nefit dat de laatste update van de wisselaar ( ik noem hem 3.0) wel een betrouwbare afdichting heeft. Bij de geringste rookgas lekkage vervang ik de wisselaar en daar voor moet Nefit wel in het zadel blijven om ze mij gratis aan te kunnen leveren. En klokkenluider ik ben het met je eens dat ze naar je hadden moeten luisteren en al in 2009 de stekker uit de Topline hadden moeten halen. Altans als ze niet de brander maar de wisselaar hadden geupdate conform de de 70 en 100 kw. Het enigste voordeel van de nieuwe brander constructie is dat de lekkage enigszins in bedwang wordt gehouden zodat ik tot op heden wel op tijd heb kunnen ingrijpen. Zal wel met het kosten aspect te maken hebben. En ook nogmaals consumenten die niet naar hun toestel om kijken heb ik geen medelijden. En ook met Nefit niet. Ik geef ze niet de kans om ons door de 15 jaar garantie te laten modderen. En van politiek heb ik geen verstand die gasten spelen elkaar alleen maar mooie baantjes toe en roep toeteren dan in het kader van de energie transitie complete onzin.
En wat is er waar van het gerucht dat destijds bij de ontwikkeling van de Topline iemand van TNO betrokken was???????????
Tot nu toe hebben we er bewust voor gekozen niet op de reacties op dit forum in te gaan. Wij vinden dit niet de juiste plek om een inhoudelijke discussie te voeren. Wat Nefit betreft, is een constructief gesprek altijd mogelijk, daar staan we voor open. Ook met onze ex-collega. Eerder hebben we hem uitgenodigd om de verschillen van mening en interpretatie te bespreken. Daar is hij niet op ingegaan. Wat ons betreft staat die uitnodiging nog steeds.
En dan nog een laatste reactie van mij en niet om te slijmen maar van af mijn eerste Nefit Plus, (ja zo lang loop ik al mee) met het gehannes met de gaskeur Turbo heeft Nefit mij nooit in de steek gelaten en heb ik nog steeds dat vertrouwen. Daarom morgen gewoon weer een Trendline aan de muur. Die omzet verlies heeft niet aan mij gelegen.
@NEFIT: U stelt hierboven, open te staan voor een constructief gesprek met mij, uw ex-medewerker. Ik sta al vanaf het begin open voor discussie. U heeft mij ontslagen, weet u nog? Dus, graag een openbare discussie.
Maar ik stel wel één voorwaarde. Ik wil een duidelijk “ja” of “nee” op de volgende vraag:
Is de Nefit TopLine HR 25/30 kW, uitgaande van een normaal onderhoud, zoals door u voorgeschreven, en het juist vastzetten van de branderklemmen, en voorzien van de V1-warmtewisselaar in combinatie met de V1-brander, gedurende zijn normale levensduur van 15 jaar intrinsiek veilig?
De controlevraag is: Wat is mijn bijnaam volgens uw (toenmalige) Marketing Manager? (Tip: zeven woorden, met “post”)
Of the record: We drinken elkaars bloed inmiddels graag, het liefst warm geserveerd. En toch hou ik van NEFIT. En ik hoop, dat Nefit ooit zal kunnen begrijpen, dat mijn ingrijpen terecht was, en dat ik daarmee Nefit heb behoed voor een hoop shit. Als er ooit daadwerkelijk slachtoffers zouden zijn gevallen, door de TopLine …
Ik wacht op uw antwoord op bovenstaande vraag. Het ontbreken daarvan stelt vanzelfsprekend nieuwe vragen.
Met vriendelijk groet,
De ex-Nefit-medewerker (a.k.a. De Klokkenluider)
Ik laat mijn Ecomline van 15 jaar in orginele staat voorlopig wel even hangen als ik deze ellende allemaal hoor
Ja de Ecomline sterk toestel. Kan je voorlopig nog wel plezier van hebben. Maar als hij aan vervanging toe is durf ik je de Trendline best wel aan te bevelen.
Aan Nefit: jullie zijn een stelletje achterbakse gladjakkers, dat mensenlevens in gevaar brengt! Onder auspiciën van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Ware Amateurs) en goedgekeurd door TNO (Technisch Niet Onderlegd). Veroorzaakt door het Tuig achter de Duinen, aangevoerd door Mark, dE dUIvEL, Rutte …
De Nefit toestellen die nu nog niet gevonden zijn zijn destijds door die rampestampers weg gehangen omdat Nefit toestellen zich zelf verkochten. Nu durven die onder de prijs duikende slecht werk afleverende zich zelf boven de regels uit arrogante zakkenwassers hun nek niet uit te steken en even terug te lopen. Zij zorgen er voor dat de consument die wel hun toestel laten onderhouden straks weer meer geld kwijt is aan een duurder onderhoud door de nieuwe regelgeving. Ik voorspel je dat de nieuwe regelgeving straks ons als installateur meer geld gaat kosten en de beunhaas gewoon verder kan. Nu wil ik niet beweren dat iedere beunhaas slecht werk levert een aantal installateurs verstaan hun vak ook niet.
De grootste beunhaas is NEFIT, vriend. Lees de rapporten, bestudeer de onderzoeken, en je komt tot dezelfde conclusie ….
Nefit TopLine veroorzaakt CO-alarm in Limburg: https://www.nederweert24.nl/2018/12/29/koolmonoxide-melder-waarschuwt-voor-defect-aan-ketel/
Waarschijnlijk een Topline. Sorry Sandra hier wordt niemand wijzer van
Koolmonoxide TopLine: De vraag is zo evident Marcel, dat ik hem niet heb ingeklopt. Maar als dat niet duidelijk genoeg voor je is, dan doe ik dat bij deze alsnog: Als het TNO- rapport concludeert dat er bij een TopLine geen koolmonoxide vrij kan komen, hoe kan het dan, dat er een paar weken na publicatie van het rapport een CO-alarm in Budschop afgaat door een TopLine?
De hoofdredacteur van deze site, Eddy Buiting, is mede schuldig aan het feit dat mensen in levensgevaar zijn door onveilige cv-ketels. Zijn site verzwijgt namelijk de waarheid. Het aantoonbaar verzwijgen van zaken die leiden tot de dood is wettelijk strafbaar.
Interessante discussie rond intrinsieke veiligheid. Een intrinsiek veilig systeem vereist een levenscyclus benadering met vast onderhoud van aantoonbare kwaliteit. Met het loslaten van de beroepsnaam “installateur” (iedereen mag zich installateur noemen) is intrinsieke veiligheid niet haalbaar.
Net zoals een auto met verroeste renmen onveilig is, is een ketel met slechte afdichtingen dat ook.
Het gaat gewoon om aandacht voor goed onderhoud.