fbpx
Nieuws

Uitschuifbaar leidingbord in trapkast

Een slimme oplossing voor een krappe technische ruimte in de trapkast. Een uitschuifbaar leidingbord met appendages voor de warmtepomp. Het leidingbord dat GeBa Installaties toepaste is volledig geprefabriceerd.

De installateur uit Nijkerkerveen had bij de bouw van 26 nieuwbouwwoningen in Barneveld een uitdaging. De technische ruimte onder de trapkast was krap bemeten om een goede voor onderhoud bereikbare installatie te maken waar ook nog eens de torenopstelling en buffer een plek hebben. . De breedte van de totale kastruimte bedraagt 93 cm, waarvan de warmtepomp er 60 inneemt. In de overige 33 cm past nu het slimme leidingbord.

Flexibel

Aan de onderzijde van het zijwaarts te schuiven bord zijn afsluiters gemaakt. Aan de bovenzijde zijn de aansluitingen flexibel gemaakt. Zo kan de onderhoudsmonteur het volledige bord zijwaarts schuiven, terwijl er druk blijft op de installatie. Dat bespaart tijd in het onderhoud. Zie de video onderaan dit bericht. (tekst gaat verder onder foto’s)

Voormontage

Het ontwerp en productie van het bord werd verzorgd door groothandel Rensa. De afdeling Techniek zorgde voor het ontwerp, de prefab-afdeling van de groothandel zorgde ervoor dat de borden volledig voorgemonteerd op de bouw geleverd werden. Ook dat was een prettige bijkomstigheid voor GeBa, aangezien de tijdsdruk hoog was en aan goede mensen een gebrek. Na een eerste proefopstelling zijn er voor 26 woningen uitschuifbare leidingborden geproduceerd. Op de borden zijn naast leidingwerk ook de vuilafscheiders en expansievaten voorgemonteerd. In de montagefase won de installateur een dag montagetijd per woning.,

Prefab neemt vlucht

Met name in de nieuwbouw neemt prefab een flinke vlucht. Hier door wordt het aantal montageuren op de bouw gereduceerd, waardoor woningen sneller, goedkoper en meer op industriële wijze kunnen worden gebouwd. Voor installateurs is prefab ook een antwoord op het grote tekort aan vakbekwame monteurs.

2 reacties op “Uitschuifbaar leidingbord in trapkast

  1. Sjaak schreef:

    LET OP Arbowet ! zeker bij elektrische installatie onderdelen, daar is een vrije ruimte verplicht waar je kan staan!

  2. Marcel schreef:

    Het wordt met al die wetjes onwerkbaar. De installatie moet daardoor een prominente plaats in de woning krijgen en zelf leven we daardoor maar in de trapkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.