fbpx
Uncategorized

BRL over ventilatie beschikbaar

De certificatieregeling BRL 8010 ‘Ventilatie-Prestatie-Keuring is beschikbaar voor commentaar van belanghebbenden en belangstellenden.

 

De beoordelingsrichtlijn gaat over ventilatievoorzieningen van woningen, scholen en kinderdagverblijven.  Op www.kbi.nl is de kritiekregeling te downloaden. De BRL is hier te downloaden.

 

Kwaliteit beoordelen

De nieuwe BRL8010 biedt (installatie)bedrijven de mogelijkheid om de kwaliteit van gerealiseerde ventilatievoorzieningen van woningen, scholen en kinderdagverblijven onder certificatie te beoordelen. Hierbij kan het gaan om nieuwe ventilatievoorzieningen, maar ook om bestaande. Bij een nieuwe voorziening kan worden beoordeeld of er gemaakt is, wat is afgesproken. Bij een bestaande ventilatievoorziening worden alleen de prestaties beoordeeld.

 

Binnenmilieu scholen

In het kader van het activiteitenplan Binnenmilieu Scholen, uitvloeisel van de kabinetsvisie binnenmilieu scholen, zijn een aantal acties en maatregelen geadopteerd om te komen tot verbetering van het binnenmilieu in scholen. Eén van de belangrijkste knelpunten is het gebrek aan ventilatie. In het kader van de borging en monitoring is daarom binnen het actieplan de actie opgenomen om een ventilatieprestatiekeuring voor scholen te ontwikkelen en het gebruik daarvan te stimuleren. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan gesignaleerde knelpunten in advies van de Rijksbouwmeester aangaande scholenbouw (2009). De voorliggende kritiekversie van de herziene BRL8010 is opgesteld door LBP|SIGHT in opdracht van SBR.

 

Bouwbesluit 

De BRL8010 sluit aan op het Bouwbesluit. Voor de beoordeling van ^ventilatievoorzieningen kent de BRL twee referentieniveaus:

–           Bouwbesluit, bestaande bouw, en

–           Bouwbesluit nieuwbouw.

 

Beide niveaus zijn wettelijk verankerd. Eigenaren van woningen, scholen en kinderdagverblijven zijn er verantwoordelijk voor dat hun ventilatievoorziening aan deze eisen voldoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.