fbpx
Uncategorized

Dramatisch kwartaal CO-doden

Het eerste kwartaal van 2017 heeft al meer doden door koolmonoxide opgeleverd dan een gemiddeld jaar. Uit cijfers van hulpdiensten blijkt dat de eerste drie maanden van dit jaar 15 mensen door koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn komen. Gemiddeld vallen per jaar ongeveer 11 doden door het onzichtbare, geurloze gas, dat vrij kan komen bij onvolledige verbranding bij gastoestellen.

Brandweer Nederland, maar ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid hebben altijd gezegd dat gecommuniceerde cijfers het ’topje van de ijsberg’ vormde. In Nederland is er geen centrale registratie van koolmonoxide-incidenten. Na alarmerende berichten over het aantal incidenten werkt de branche momenteel onder meer aan een nieuwe erkenningsregeling voor installateurs, die per 2019 verplicht wordt ingevoerd.

Voorlichting: online toolbox

In Nederland worden honderdduizenden gastoestellen niet onderhouden. De kwaliteit van de rookgasafvoer is een belangrijke factor wanneer verwarmingstoestellen onverhoopt koolmonoxide produceren. Een goed gemonteerde rookgasafvoer voert verbrandingsgassen naar buiten af. In praktijk komt het nog veel voor dat de gassen door technische onvolkomenheden de kans krijgen zich in een woning te verspreiden, met mogelijke blootstelling aan bewoners tot gevolg. Overigens is ook met wél onderhouden toestellen veel mis, concludeert de Onderzoeksraad in haar rapport.

Op 11 mei kunnen installateurs een gratis webinar volgen over de actualiteiten in deze techniek. Zo stappen veel installateurs nu over op concentrische afvoertechniek, waarbij cv-ketels op storing springen wanneer rookgassen in de luchttoevoer terecht komen. Het webinar, een online uitzending van een uur, is prima geschikt om als toolbox te gebruiken om de kwaliteit van een rookgasafvoerinstallatie onder de aandacht te brengen.

Gratis aanmelden hiervoor kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.