fbpx
Nieuws

Duurzaam trainingscomplex voor Vitesse

Duurzaam trainingscomplex voor Vitesse

Voetbalclub Vitesse betrekt komend jaar een hypermodern trainingscomplex. Installateur Kuijpers verzorgt een warmtepompinstallatie op basis van wko.

 

 

De komst van de gefortuneerde Georgische clubeigenaar Merab Jordania naar de Arnhemse club bracht langgekoesterde nieuwbouwplannen van de Arnhemse kampioenskandidaat in een stroomversnelling. Het nieuwe complex van vier bouwlagen, dat deze week wordt opgeleverd, mag tot de modernste en meest duurzame van het land worden gerekend. Naast luxe kleed- en trainingsruimten voor selectie, beloften en jeugdteams bevat het complex ook een verdieping met kantoorfaciliteiten, een perskamer,  tribune, maar ook een wellnessruimte met stoombad, en een therapiebad met lopende band. Ook worden drie velden door de veldverwarming installatietechnisch bij het project betrokken. Het complex ligt naast topsportcentrum Papendal, waar onder meer Nederlandse Olympiërs werken aan hun sportieve ambities.

 

Aanbesteding

De bouwteampartners werden geselecteerd uit de eigen businessclub, en dat bracht een ander ‘umfelt’ met zich weeg dan het traditionele aanbesteden, vertelt commercieel manager Bennie Heijmen van technisch dienstverlener Kuijpers uit in vakblad Installatie en Sanitair. Aanvankelijk zou het project ‘traditioneel’ worden uitgerust worden met ketels en een koelmachine. Het complex lift echter mee op de warmte koude opslag van Papendal. In de zomer wordt het koude grondwater gebruikt voor de koeling, terwijl warmte wordt opgeslagen in de bodem voor de winterverwarming.

 

ins1012vitesse1.JPGGrenzeloos

Een watergekoelde warmtepomp van Daikin zorgt voor de verwarmings (320 kW) en koelingsbehoefte (160kW) van het gebouw vanuit de bronnen. Hierbij is gekozen voor een twee-pijps verwarming/koeling installatie (change-over systeem) waarbij centraal omgeschakeld wordt van verwarmings – naar koel bedrijf en andersom. Voor het warme water van de in totaal 86 douches in de luxe uitgeruste kleedkamers zijn twee buffervaten van 1000 liter elk opgesteld. Voor deze tapwatervoorziening, de pieken in verwarming van het gebouw en de verwarming van de voetbalvelden, staan drie gasgestookte HR-ketels (Remeha 310 en twee 610 GAS ECO Pro-toestellen) in cascade in de technische ruimte. De twee 610-toestellen worden vooral gebruikt als aanvulling voor de veldverwarming. Dit verwarmingsysteem vraagt namelijk 2500 kW, en volop draaien op de lagetemperatuurverwarming van de warmteopslag zou een aanslag betekenen op de balans van de wko-bronnen.  De verwachting is dat Vitesse het in februari in gebruik neemt.

 

Een grote reportage over de installaties van het nieuwe trainingscomplex vindt u in het decembernummer van Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefnummer of een (proef)abonnement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.