fbpx
Uncategorized
Energieneutrale school mét prestatiecontract

In Heerhugowaard is het schoolgebouw Focus geopend. Energieneutraal, en met het grootste zonnedak van Noord-Holland.

 

 

Het gebouw biedt onderdak aan twee scholen: praktijkschool Focus (voormalige school Polsstok voor praktijkonderwijs in Alkmaar) en de afdeling vmbo-beroepsgericht van het Huygens College.

Focus is de eerste school in Noord-Holland die geheel in zijn eigen energiebehoefte voorziet. Daarvoor zorgen 672 zonnepanelen op het dak en een ketel die brandt op houtpellets. Voor de verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van warme en koude bronnen (warmte/koudeopslag), die de warmte en koude afgeven via een buizensysteem in de vloer. Hiermee wordt gezorgd voor een optimale temperatuur in het gebouw het hele jaar door. Een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zorgt voor een goede luchtkwaliteit. Het markante zeshoekige gebouw heeft een geïntegreerde kas die gebruikt wordt voor de opleiding groenverzorging. Dankzij alle duurzame maatregelen is Focus een van de duurzaamste scolgebouwen van Nederland en voorbeeldproject in het Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren (UKP-NESK).Energetisch en installatieadviseur bij het project is DWA. Het bedrijf verzorgde ook het subsidietraject.

 

Prestatiecontracten
Door de samenwerking tussen het schoolbestuur en de gemeente vanaf de initiatieffase tot aan de oplevering van het gebouw is het split-incentive probleem getackeld en is een uitstekende kwaliteit gerealiseerd vanuit een genormeerd budget scholenbouw. Het presteren van het gebouw (energetisch en binnenklimaat) is niet alleen bij oplevering gemeten, maar is ook gegarandeerd tijdens de gebruiksfase van het gebouw door het sluiten van meerjarige prestatiecontracten voor onderhoud en instandhouding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.