fbpx
Nieuws

Fittingen aangepast vanwege metalen

Fittingen aangepast vanwege metalen

Messing producten die te veel zware metalen afgeven in drinkwatertoepassingen moeten worden aangepast om te voldoen aan de nieuwe Drinkwaterwet die per 1 juli van kracht wordt. VSH haalt als eerste het benodigde KIWA-ATA certificaat binnen, zo bleek op de ISH.

 

 

De nieuwe wetgeving betekent formeel dat installateurs per 1 juli van dit jaar voor bovengrondse drinkwatertoepassingen geen messing fittingen meer mogen gebruiken die geen KIWA ATA keur bevatten. Deze keuring, een aanscherping van de huidige certificering voor messing fittingen, bepaalt of de afgifte van zware metalen als lood en zink aan het drinkwater voldoet aan de gestelde norm. Alle metaalsoorten die met drinkwater in aanraking komen, zullen per 1 juli 2013 aan de nieuwe Drinkwaterwet moeten voldoen, en kunnen als zodanig in de bestekken worden voorgeschreven. Het is in deze gevallen de verantwoordelijkheid van de installateur dat deze materialen toegepast worden.

 

Keuring

De nieuwe Drinkwater heeft strengere normen voor de zogeheten migratie van mogelijke schadelijke stoffen in drinkwater. Concreet betekent dit dat producten waarin bijvoorbeeld lood en zink verwerkt zitten, aan een test moeten worden onderworpen hoeveel van deze metalen zij in gebruik afgeven aan drinkwater. Deze mate van afgifte staat overigens los van de hoeveelheid gebruikte metalen in de producten. In Nederland verzorgt KIWA deze keuring.

 

Productaanpassing

VSH KiwaOp de vakbeurs ISH in Frankfurt ontving fittingfabrikant VSH als eerste fabrikant het Nederlandse KIWA-ATA certificaat. Dit betekent dat de VSH Super knelfittingen en Multicon schuiffittingen voldoen aan de strengere eisen die de nieuwe Drinkwaterwet stelt. Het KIWA ATA logo is zichtbaar op de fitting. De certificering betekent ook dat de fittingen voldoen aan de Duitse norm, die per 1 december 2013 gaat gelden. Bij onze oosterburen heet het keurmerk DVGW. De huidige messing fittingen kunnen uiteraard wel gewoon gebruikt worden voor cv-toepassing.

 

1 reactie op “Fittingen aangepast vanwege metalen

  1. ter Veld schreef:

    Ik gebruik al jaren koppelingen met het DVGW keurmerk, betekend dit dat Nederland weer hopeloos achter loopt met keuren of heeft KIWA nu iets nieuws om te keuren nu het zonnepanelen keuren verhaal op niets dreigt uit te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.