
De geschiedenis van badkamers in Nederland is beschreven in het boek In Weelde Baden. Veel authentieke badkamers dreigen te verdwijnen.
Het boek, een uitgave van uitgeverij Stokerkade, geeft een chronologisch overzicht van badkamerontwerpen en sanitaire techniek aan de hand van historische badkamers en toonaangevende ontwerpen in Nederland. Architectuurhistorica Natasja Hogen beschreef, bezocht en analyseerde hiervoor een groot aantal authentieke badkamers in Nederland. Deze werden gefotografeerd door Bert Muller.
Verdwijnen
Het boek is vorige week gepresenteerd in Kasteel De Haar in Haarzuilens, dat één van de historische badkamers herbergt. Paleis Soestdijk, een woning van Gerrit Rietveld, een ontwerp van Berlage maar ook hedendaags ontwerp van Richard Hutten en Jurgen Bey komt aan bod. Naast het luxe design, geeft Hogen ook stromingen uit de naoorlogse stedenbouw weer, waarin de badkamer gemeengoed werd in elk Nederlands huishouden. “Met name orginele badkamers uit de periode 1950-1990 zijn steeds lastiger te vinden”, constateert zij. In het boek wordt gepleit voor meer aandacht voor de badkamer bij het beschrijven van cultuurhistorische interieurs voor de Monumentenwet. De badkamer is tot nu toe ook in de vakliteratuur onderbelicht onderdeel van het Nederlandse interieur.
Techniek
Naast een architectonische benadering met veel detailfoto’s bevat het boek (208 pagina’s) ook overzichten van (geschiedenis van) materialen en de opkomst van de installatietechniek.
Bestellen
Het boek is te bestellen via de website van de uitgeverij. Lezers van vakblad Sanitair Design kunnen met de bon uit editie nummer 4 van dit jaar vijf euro korting krijgen op de aanschafprijs van 24,50 euro.
Weblog
Lees hier een weblog over dit onderwerp