fbpx
Nieuws
Innovatief varkenstoilet in duurzame stal

Een boerderij in het Gelderse Groenlo heeft een stal met vloerverwarming, varkenstoilet en LED-verlichting voor zijn varkens.

 

 

De zogeheten Welstandstal is een gestandaardiseerde varkensstal die innovatieve technieken op het gebied van stalinrichting, luchthuishouding en klimaatverbetering combineert. In de nieuwe duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal van boer Bjorn Roes in Groenlo wordt varkens geleerd om hun behoefte te doen op speciale varkenstoiletten.

 

Afvoersysteem

varkenstoilet2Volgens de boer kan varkens geleerd worden om naar het toilet te gaan omdat het in aanleg zindelijke dieren zijn. Een speciale plek in de stal is voorzien van zogeheten mestspleten waarbij de mest direct via een opvangbak met een afvoersysteem wordt afgezogen naar een afgesloten mestopslag, een techniek die onder meer bekend is uit de luchtvaart. Voordeel hiervan is dat de ammoniak direct opgeslagen wordt, en het giftige gas niet meer belastend is voor varkens, mens en omgeving. Het overige deel van de stal, 80 procent van het oppervlak, heeft een dichte betonvloer, die ook nog deels voorzien is van verwarming zodat de varkens zich behaaglijk kunnen voelen.

 

Verneveling

Voor de warme dagen van het jaar bevat de stal bovendien een vernevelingsinstallatie, die de varkens kan verfrissen. De duurzame stal is daarnaast ook voorzien van zuinige LED-verlichting. Naast energiebesparend voelen de dieren zich ook prettiger bij dit heldere licht. In de Welstandstal, die op twee andere plekken in Nederland als modulair concept is uitgevoerd, wordt ook gebruik gemaakt van positieve ionisatie die stofdeeltjes uit de lucht haalt.

 

Initiatiefnemers

De welstandstal is een initatief van drie bedrijven. Eeftink-Rensing Constructiebedrijf en Stalinrichtingen is al jarenlang toonaangevend in duurzame producten ten behoeve van stalinrichting voor varkens. JOVAS Agro International heeft aan de voet gestaan van mestrioolsystemen voor varkenstallen in Nederland. Porskamp Installatietechniek levert al jaren complete technische installaties in de agrarische sector, waaronder de varkenshouderij. Naast de elektra is Porskamp dealer van verschillende klimaatbeheersings- en ventilatiesystemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.