fbpx
Uncategorized
InstallatieWerk in energiezuinige huisvesting

InstallatieWerk Midden heeft in Tiel een nieuw opleidingsgebouw in gebruik genomen. Het gebouw heeft een Breeam certificaat ontvangen.

 

 

Het nieuwe gebouw van InstallatieWerk Midden in Tiel ligt op een A-locatie (vlakbij het station), en belichaamt de transparante en open opleidingsstructuur die InstallatieWerk nastreeft, zo vertelt directeur Herriët Weegenaar in vakblad Installatie en Sanitair. Het gebouw houdt de techniek achter de gevel letterlijk zichtbaar voor gebruikers en voorbijgangers. De elektra installatie omvat zogenaamde in gevel en dak geïntegreerde BIPV panelen. 18 kWp aan opgesteld vermogen voorziet overdag in de elektrabehoefte. Er is energie zuinige LED en TL5 verlichting toegepast, inclusief een intelligent bussysteem voor flexibiliteit, comfort en energiebesparing. Het verbruik kan constant worden gemonitord, en elke ruimte bevat bewegingsmelders voor het in en uitschakelen van de verlichting en. Buiten staat een windmolen die ca 900 kWh kan leveren, en een oplaadpaal voor elektrische auto’s.

 

12049-58Sedum

Het gebouw heeft een sedumdak. Het regenwater dat langs de glazen en stalen gevels afkomt wordt middels drainageslangen opgevangen en afgevoerd naar een 5000 liter buffertank met pompsysteem. Dit water wordt gebruikt voor een grijswater installatie (bv spoeling van toiletten en urinoirs). De verwarming van het gebouw komt uit een centrale verwarmingsinstallatie met een mono bron van 10m3/h met warmtepomp aangevuld met twee Remeha Evita HRe ketels, die tevens extra elektriciteit kunnen opwekken. De lokalen, kantoren en werkplaats zijn voorzien van LTV-vloerverwarming en verdeeld in zones. Elke zone is voorzien van energiemeters om het verbruik te monitoren. Voor de ventilatie is gebruik gemaakt van een CO2 gestuurde regeling met kanalen en plafond inductieroosters.

 

InstallatieWerk Midden stoomt 320 leerlingen klaar voor het W en E-installatievak. Bij Installatiewerk Midden zijn 350 bedrijven aangesloten die deze leerlingen in dienst hebben. Deze bedrijven, maar ook leveranciers en relaties, kunnen gebruik maken van het pand.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.