fbpx
Uncategorized

Rechtzaken over ventilatie voorkomen’

Rechtzaken over ventilatie voorkomen'

ISSO en Airco-Kenniscentrum.nl gaan intensief samenwerken om verkeerde keuzes in airco’s en ventilatiesystemen te voorkomen.

 

 

Het Kennisinstituut voor de installatiesector (ISSO) en het Airco-Kenniscentrum.nl concluderen dat de communicatie tussen opdrachtgevers en verwerkers verbetering behoeft. Het kennisniveau van en de voorlichting aan de gebruikers van ventilatie en airconditioning moet beter. “Het kopen van een black box zorgt nu nog te vaak voor miscommunicatie en conflicten tussen gebruiker èn installateur. Het bundelen van expertise en het vergroten van transparantie biedt soelaas.”

 

Rechtszaken

De vraag naar ventilatie- en airconditioningoplossingen neemt in Nederland nog steeds toe. Bij de realisatie van complexe installaties is vaak een adviseur betrokken, maar voor middelgrote tot kleinere installaties blijven deze specialisten achterwege. Door het ontbreken van voldoende expertise, maakt de gebruiker vaak een verkeerde keuze. Door een onterechte focus op prijs kiest hij dan voor een black box. Met als gevolg dat de installatie geen optimaal resultaat oplevert. Een conflict tussen gebruiker en leverancier, met soms zelfs een rechtszaak, is dan het gevolg.

 

Synergie

Peter Uges, initiatiefnemer van het Airco-Kenniscentrum: ‘Vanuit ons kenniscentrum richten wij ons voornamelijk op het voorlichten van gebruikers en opdrachtgevers over ventilatie en airconditioning. In toenemende mate wordt onze website ook bezocht door architecten, aannemers en makelaars. Het ISSO richt zich op haar beurt specifiek op de installateur. Door beide werelden, laagdrempelig, overzichtelijk en onafhankelijk, bij elkaar te brengen neemt het kennisniveau toe en is er een betere aansluiting tussen opdrachtgevers en leveranciers. Naast het bundelen van expertise en het vergroten van transparantie in de branche, biedt het platform eveneens een podium aan innovaties. Deze bereiken nu vaak niet of te traag de opdrachtgever, architect en aannemer. Kennisinstituut ISSO is in1974 opgericht door diverse brancheorganisaties. Het Airco-Kenniscentrum.nl is een onafhankelijke adviesorganisatie voor eigenaren en gebruikers van luchtbehandelingsinstallaties. De website van het kenniscentrum voldoet aan een behoefte en geeft naast algemene informatie ook aandacht aan innovatieve ontwikkelingen op het gebied van ventilatie en airconditioning.

 

3 reacties op “Rechtzaken over ventilatie voorkomen’

 1. J.Bolks schreef:

  ISSO geeft de (digitale) handboeken niet zomaar vrij. Ze vragen er schrikbarend veel geld voor en daar stoor ik me aan. Hierdoor is een markt ontstaan om, veelal zonder technische kennis, deze stekkerklare kasten te plaatsen. Met technische kennis uit deze prachtige handboeken herken je de valkuilen. Hoezo, kennis bundelen, kennis moet de delen(!) Dus ik roep de ISSO op om die onschatbare waarde, uit die digitale kluis, gratis beschikbaar stellen voor de installatie branche.

 2. J. Winder schreef:

  geachte redactie
  m.b.t. ventilatie conflicten tussen gebruiker(opdrachtgever) en installateur.
  Je kan als opdrachtgever beter vooraf een goede werktuigbouwkundige adviseur in de hand nemen en een bestek of omschrijving laten maken.
  Je weet dan van te voren wat je als opdrachtgever kan verwachten. Een goed advies kost minder dan een advocaat na installatie.
  Indien naderhand toch een advocaat nodig is kan deze refereren aan een bestek of omschrijving.
  Tussen haakjes ik heb nog geen advocaat meegemaakt die een installatie probleem oploste zodanig dat een installatie wel ging werken.
  Een goed advies kost minder dan een advocaat achteraf en voorkomt veel conflicten
  mvg
  J. Winder Techniek
  Jaap

  Techniek met een Hoofdletter
  Duurzaam en toch comfortabel

 3. martin schreef:

  Wat te denken van een opleiding volgen installatie techniek.
  ik ga ook geen autobedrijfbeginnen. met een timmer diploma.
  En ja als het alleen om geld gaat.
  Instanties voeren ook geen controle uit.
  Kijk er zijn regels voor, maar wie kijkt daar naar.
  En wat is de straf.!
  Dat mag toch niet, foei “stoutert”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.