Ga naar hoofdinhoud

, ,

Stroomverbruik gunstig voor bodemwarmtepomp

Bodembron Nathan © www.lagro-fotografie.nl

Het relatief lagere stroomverbruik vergroot de interesse voor bodemgebonden warmtepompen in bestaande bouw. Naast het rendement, blijkt het stroomverbruik een nieuwe pré voor de techniek Hierdoor kunnen woningen een met lagere afzekerwaarde gasloos gemaakt kunnen worden. Bij een toenemend aantal verduurzamingsprojecten blijkt de standaard aansluitcapaciteit een drempel te vormen.

Dit bleek bij dit Bouwwebinar over bodemgebonden systemen in de renovatiemarkt.

Aansluitwaarde

Een bodemgebonden warmtepomp heeft een stabielere brontemperatuur dan lucht/water-systemen; daardoor is ook de piekbelasting voor het elektranet lager. De maximale aansluitcapaciteit in de meterkast is een belangrijke factor in relatie tot het vermogen van de warmtepomp. “Het stabiele stroomverbruik vormt een steeds belangrijkere reden om een bodemgebonden warmtepomp te overwegen”, zegt Danny Wisselo van warmtepompfabrikant Nathan in dit webinar.

Meterkast verzwaren

Veel meterkasten hebben tegenwoordig standaard een aansluitcapaciteit van 3 x 25 A (ampère). Het is een pre om bij het vaststellen van het benodigde vermogen van de warmtepomp te proberen onder deze maximale aansluitcapaciteit te blijven. Verzwaren van de aansluiting kost niet alleen geld, maar wordt ook steeds vaker geweigerd door de netbeheerder, zeker in projecten.

Van nieuwbouw naar renovatie

Brine/water-warmtepompen worden vooral toegepast in nieuwbouwprojecten. Trend is dat de techniek ook steeds vaker toegepast wordt bij bestaande individuele en collectieve installaties. De investering in de bodembron maakt de installatie wel duurder, maar een bodemgekoppeld systeem scoort qua rendement en onderhoud beter dan lucht/water-warmtepomp. Daarnaast blijft bij een brine/water-warmtepomp een buitenunit achterwege.

Het aandeel bodemgebonden systemen in renovatie is nu nog klein. Ongeveer een zesde van de in de totaal 167.000 geplaatste warmtepompen in 2023 is een brine/water of water/water-warmtepomp. De renovatiemarkt is goed voor 120.000 warmtepompen, de nieuwbouw voor 47.000 inbedrijfstellingen in 2023, zo voorspelt Vereniging Warmtepompen.

Bekijk hier het webinar over bodemgebonden warmtepompen in de renovatie terug. Je kunt het webinar na eenmalige registratie kosteloos terugkijken.

4 reacties op “Stroomverbruik gunstig voor bodemwarmtepomp

  • Frits Latenstein

    Helemaal mee eens er werkt niks zo goed als een bodemwarmtepomp. Van belang is zeker ook dat je huis goed is geïsoleerd. Onze bodemwarmtepomp gebruikt op jaar basis nog geen 1500 KWh. Dat is inusieg koelen in de zomer, warm water om te douchen en verwarmen in de winter waarbij de thermostaat 24/7 op 21 graden staat.

    1. Pie Ar

      Ik heb sinds december vorig jaar ook een bodemwarmtepomp. Ik verbruik met mijn bodemwarmtepomp op dit moment 40kwh per dag extra om te verwarmen. Bovenop wat ik in de zomer verbruikte voor water enzo. De opgenomen hoeveelheid is dan wel 175kwh echt de leverancier… maar dat kan ik niet controleren.

  • Evert

    Hier werkt voor 4 (vier) appartementen een brine/water warmtepomp volledig zonder gas/CV met een 180 ltr warmwatervoorraad voor douche en voeding voor hotfill 10 ltr bij de keukens.
    Wel goed geïsoleerd en overal vloerverwarming.
    Zonder confort problemen.

  • Geim

    Het is even een investering, maar als ik een collega hoor die met een hybride systeem nu al op dagverbruik van 20 kWh zit en ik op 5 kWh, ben ik erg blij met m’n bodemwarmtepomp. Gemiddeld zit ik op zo’n opgenomen vermogen van 450 – 700 watt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte