fbpx
Uncategorized
‘Vuile ventilatiekanalen gezondheidsgevaar’

Het reinigen van ventilatiekanalen van mechanische en gebalanceerde ventilatiesystemen bij particulieren behoeft meer aandacht.

 

 

Aangekoekt stof komt zelfs in nieuwbouwsituaties veel voor. Vettigheid in keukens, en vochtigheid uit badkamers zorgt voor dat de kwaliteit van het binnenklimaat afneemt. De capaciteit komt in het geding, geluidsoverlast kan voorkomen, of vuil wordt gerecirculeerd in de  woning. Bovendien zijn kanalen vaak lastig te bereiken omdat ze bijvoorbeeld prefab zijn verwerkt in het ontwerp.

 

Postbus 51 

Atze Boerstra, directeur van ingenieursbureau BBA Binnenmilieu, stelt in vakblad Installatie en Sanitair, dat met name bij particuliere woningen te weinig wordt gereinigd, en dat hierdoor debieten van het systeem en de gezondheid van bewoners in het geding zijn. Hij pleit voor een Postbus 51 campagne om woningeigenaren bewust te maken van het belang van een goed binnenklimaat en mogelijke risico’s.

 

Reiniging 

BBA Binnenmilieu heeft voor woningcorporaties een programma van eisen opgesteld waaraan woonhuisventilatiesytemen moeten voldoen. Dit document geeft ook handvaten voor onderhoud, zoals een jaarlijkse inspectie en minimaal eens per 5 jaar reiniging volgens een vacuümborstelmethode. Corporaties nemen dit vaak mee in het reguliere installatie-onderhoud van onder meer cv-ketels. 

 

Focus op techniek

Bij particuliere woningbezitters is deze reinigingsbeurt een ondergeschoven kindje. Volgens Boerstra is het gebrek aan reiniging géén onwil van onderhoudsinstallateurs, maar wordt het niettemin te vaak vergeten. Installateurs focussen zich in zijn ogen te veel op techniek, in plaats van het marketingtechnisch goed promoten van de onderhoudsbeurt op basis van een gezond binnenklimaat. “De woningeigenaar is echt geïnteresseerd in de gezondheid van zijn eigen familie. En het mag misschien ook wel iets meer kosten dan nu.”

 

Het programma van eisen voor woningventilatie van nieuwbouw en renovatie dat gemaakt is voor woningcorporatiekoepel Aedes vindt u hier.

 

Klik hier voor een gratis proefnummer, of een voordelig (proef)abonnement op Installatie en Sanitair

12 reacties op “‘Vuile ventilatiekanalen gezondheidsgevaar’

 1. W. Smits van Oyen schreef:

  Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.

 2. Martin Zomers schreef:

  Goed dat hier weer eens aandacht aan geschonken wordt. Als Wöhler MGKG GmbH (mgkg.woehler.nl) leveren wij praktisch en betaalbaar reinigingsgereedschap voor ventilatiesystemen. Uiteraard kunnen wij daarnaast onze prijsbewuste Wöhler CDL 210 CO2-datalogger aanbieden om een CO2-regeling eens gedurende een langere termijn te controleren.

  Maar als je met dat pakket in de hand vervolgens de voordeur van een groot aantal installatiebedrijven binnenwandelt, blijkt in veel regio’s het antwoord op je betoog over de noodzaak tot het reinigen van ventilatiesystemen vrij simpel te zijn: Hier in de regio is daar totaal geen vraag naar.

  Dit terwijl ook in die regio’s in de meeste gevallen de eerste reiniging al enkele weken na de oplevering van een nieuwbouwpand gepland kan worden.

  Dit geheel in contrast tot de westelijke dichtbevolkte woongebieden met onophoudelijke verkeersbewegingen. Feitelijk zou je daar zelfs een half-jaarlijkse reiniging willen adviseren.

  Er valt hier dus nog een groot gebied te ontginnen, waar voorlopig het fijnstof nog vrij spel heeft met alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid van dien.

  Groeten namens het Wöhler Team

 3. J. Galle' schreef:

  Helaas kom je met goed gereedschap en bewustwording nog niet tot het gewenste resultaat (klimaat).
  Tijdens een in mijn buurt georganiseerde en huis-aan-huis uitgevoerde reinigingsbeurt van de CMV afzuigkanalen van onze eind-jaren-90 huizen viel ik van mijn stoel van de instructies waarmee het personeel van het reinigingsbedrijf op pad werd gestuurd. Los van de prijzen die men aanvankelijk durfde te vragen voor zo’n borstelrondje (200,-/woning).
  Dat zo’n buurtactie bestaat is al een unicum. Dat iemand een oogje op de kwaliteit van het geleverde houdt bleek geen overbodige luxe. Er werd glashard beweerd dat de CMV-unit “het vuil wel naar het dak zou blazen”. Alleen van beneden naar boven ragen zou voldoende zijn (!).

  Kortom: het idee is goed, regelmatige schoonmaak is nodig maar beide zijden van de markt lijken er toch nog niet altijd klaar voor.

 4. G.Jansen schreef:

  Geachte lezer,

  Het is zeker een belangrijk item t.b.v. een gezond binnenklimaat!
  Gaarne wou ik er aan toevoegen “duurzaamheid”
  Als de kanalen en MV unit en of wtw unit vervuilt raken met stof, dan zullen de ventilatoren minder gaan afzuigen, maar ook zwaarder gaan draaien. Dit betekend meer stroomverbruik en snellere slijtage.
  Tevens ben ik het met de heer Galle eens, wij zijn nl een bedrijf die ruim 20 jaar ervaring heeft en breed gespecialiseerd is in het reinigen van Ventilatie/luchtbehandeling systemen. Het is zeker niet de bedoeling dat je met een borstel er een keer door het kanaal heen te ragen. Wij reinigen doormiddel van borstel en vacuüm techniek en hebben daar ook professioneel gereedschap voor. Alle kanalen worden door ons bedrijf in onderdruk gezet en de vieze stof wordt doormiddel van borstel techniek schoon geborsteld,en zal worden afgezogen (opgevangen) in onze eigen aangebrachte afzuig unit die voorzien is van schone filters. Na reiniging van alle kanalen zullen wij de schoongemaakte flexibels weer aansluiten op de MV unit en of wtw unit en zullen daarna de binnenzijde van deze units en ventilator geheel schoonmaken en als extra bij de wtw unit ook het wtw blok reinigen en desinfecteren i.v.m. schimmel gevaar.
  Het is dan ook zeker van belang om deze werkzaamheden door een specialist te laten uitvoeren i.p.v. een veredelde schoorsteenveger !
  Tevens vindt ik de prijs die de heer Galle heeft betaald behoorlijk pittig ! Met name als er sprake is van een buurtactie !
  Wie meer informatie of uitleg wil kan ons ten alle tijde mailen of bellen . Met vriendelijke groet, http://www.jakon.nl

 5. Martin Zomers schreef:

  Volledig eens met de stelling van dhr. Jansen dat hier niet al te lichtzinnig over moet worden nagedacht.

  Ter ondersteuning van het praktische en betaalbare Wöhler reinigingsgereedschap verzorgt Wöhler MGKG GmbH jaarlijks een aantal workshops “Ventilatie in gebouwen”.

  Tijdens deze interactieve workshop komen de eisen, het bouwbesluit, PvEs, onderhoudsvoorschriften en andere gerelateerde normen uitgebreid aan de orde. Dit theoretische gedeelte is gekoppeld aan een aantal praktijkoefeningen met onze inspectietools en ons reinigingsgereedschap.

  De volgende eendaagse workshop is op dinsdag 02 juli 2013 in Zwolle.

  Kijk voor verdere informatie op http://www.mgkg.woehler.nl onder het tabblad “Workshops”.

  Groeten namens het Wöhler Team

 6. Robin schreef:

  Regelmatig reinigen is een must, vandaar volledig eens met de stelling.

  Met regelmaat komen wij in woningen waar de ventilatie niet optimaal en zelfs slecht is. Gevolgen hiervan zijn vaak te herkennen aan schimmelvorming en beslagen ramen. Bij nieuwbouw complexen met WtW systemen merken we dat zelfs jaren na de oplevering de invoerkanalen nog bouwstof in de woningen blazen. Dit is vaak te herkennen aan witte stof.

  Goede ventilatie zorgt voor:

  -Schone frisse lucht
  -Gezonder binnenklimaat
  -Afvoer van vocht
  -Minder schimmels en bacteriën
  -Lagere stookkosten

  Ventileren is een noodzaak voor uw gezondheid en woning!

  Energiewacht heeft een unieke manier van ventilatie kanalen reinigen! Doormiddel van een overdruk en een speciaal poeder worden de kanalen in zijn geheel goed gereinigd dit vaak in tegenstelling tot borstel reiniging. Daarnaast laat het poeder een antistatisch laagje achter zodat nieuw vuil minder snel hecht.

  Tip: Heeft u nog een oude ventilatie box? Tegenwoordig zijn de nieuwe boxen energiezuinig, hierdoor bespaart u al snel € 40,- tot € 50,- op uw energierekening!

  Een goede ventilatie is besparend en goed voor de gezondheid van u en uw gezin.

  http://www.youtube.com/watch?v=qhsIl_29XNU

 7. Mary schreef:

  Ik schrik na het lezen van de berichten.
  Klaag al tijden bij de woningbouw vereniging of de kanalen gereinigd kunnen worden.Wion bijna 24 jaar in dit huis,en veel vocht en schimmel boven,ramen nat en schimmel in badkamer.Ze zeggen rustig dat het niet nodig is,of zdggen staat niet in het bestemmingsplan.Ben zelf ook sl langere tijd aan het hoesten en niezen.Volgens mij woon ik niet gezond meer.Denk dat ik ze maar eens wakker moet schudden,maak me echt ongerust.

  • Magic schreef:

   Ik zou accuut stoppen met huur betalen, hier nu na 9 jaar bewoning nog nooit iemand gezien die het schoonmaakt, heb even een foto gemaakt maar my goodness wat een bagger daar binnen, ik ga ze ff onder druk zetten, zijn ze helemaal bedonderd.

   • michel schreef:

    Elke 4 jaar inspectie/onderhoud en schoonmaak. Minimaal.
    Gewoon eisen, anders laten doen en factuur doorsturen
    Koop/leen/huur anders maar eens logger en ga meten.

 8. Eddy Buiting schreef:

  De morele plicht om je huurders een gezonde leefomgeving te bieden heeft niks te maken met een bestemmingplan. Periodieke reinigen is bittere noodzaak. Voor verhuurder ook voordeel: scheelt in onderhoudskosten (schimmel) en stroomverbruik van ventilator.

 9. louis schreef:

  Ik kan u verzekeren dat 80% van alle WTW units in de woningen slecht, niet of onvoldoende onderhouden worden. Gevolg, schimmel, bacteriën en een slechte lucht kwaliteit. Je red het echt niet door de filters alleen te vervangen.

 10. Sam schreef:

  Het gevaar van fijnstof wordt ook vaak vergeten, terwijl hier wel veel over gesproken wordt. Uit onderzoek is gebleken dat fijnstof zelfs een grote boosdoener is van longkanker. Het gaat om een verhoging van het risico op longkanker van meer dan 20%.

  Lees meer op: https://www.ventilatieserviceutrecht.nl/fijnstof/

  Een slecht onderhouden mechanische ventilatie of WTW versterkt dit alleen maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.