fbpx
Uncategorized

Zonnepanelen met educatief randje

Zonnepanelen met educatief randje

Basisscholen en zonnepanelen: een groeimarkt. Twee scholen in de gemeente Ommen zijn voorzien van elk 34 zonnepanelen. Bijzonder is dat deze basisscholen hierop ook een lesprogramma over duurzame energie aan de installatie hebben gewijd.

 

De 34 zonnepanelen op basisschool De Schakel in Beerzerveld en basisschool Ommerkanaal in Ommen werden in enkele dagen aangelegd door monteurs van Groen Installatietechniek uit Ommen. De zonnepanelen zijn afkomstig van IBC-Solar geleverd via Rozenloui Eco Energie. “Vanwege het relatief grote aantal hebben we forse omvormers moeten installeren, plus een leiding van omvormer naar meterkast”, vertelt werkvoorbereider Frank Groen.  Deze omvormers zetten de geleverde energie om naar 230V voor gebruik.

 

school2Vermogen

De panelen hebben elk een nominaal output vermogen van 230 Wp. Groen verwacht dat de jaarlijkse opbrengst van de panelen voor elke school tussen de 6500 en 7000 kWh zal liggen. “Dat is fors. Ter vergelijk: de gemiddelde woning verbruikt ongeveeer 3300 kWh per jaar.” Hoewel terugleveren aan het net een mogelijkheid is, verwacht Groen dat de installatie vooral zelfvoorzienend is. Het gebouw is immers louter overdag in gebruik.

 

Lesprogramma

De scholen grijpen de gelegenheid aan om een lesprogramma te ontwikkelen rond duurzaamheid en ondernemen. De leerlingen worden in een aantal lessen uitgelegd hoe de panelen werken, en worden bewust gemaakt van de noodzaak om zuinig met energie om te springen. Het is de bedoeling dat in de centrale hal een display wordt gevormd waarop de opbrengst van de zonnepanelen is te monitoren. Groen: “Wij vinden het bijzonder om hier bij betrokken te zijn. We zien het ook als onze missie om ons steentje bij te dragen aan de duurzaamheids-gedachte van de toekomstige generatie.”

 

Kansen

Groen Installatietechniek ziet marktkansen voor deze gecombineerde vorm van techniek en educatie. “Zeker omdat scholen door gebruik van digitale schoolborden, beamers en computers steeds meer stroom gaan gebruiken.” Het bedrijf uit Ommen is ondertussen ook druk bezig de eigen showroom om te bouwen tot duurzaamheidscentrum, waar meer ruimte is voor energiezuinige technieken en beleving.

2 reacties op “Zonnepanelen met educatief randje

  1. peter schreef:

    Jammer dat deze installatie niet zijn volledige redement gaat halen. Het dak is op het westen gericht en er staat een flinke boom.

  2. Lucas schreef:

    Het aanbrengen van ramen, deerun en kozijnen inclusief isolatieglas viel tot 1 januari 2010 onder het 6%-tarief. Vanaf 1 januari 2010 is dat niet langer het geval. Wel is er sprake van een overgangsregeling. Wanneer met betrekking tot het aanbrengen van ramen, deerun en kozijnen inclusief isolatieglas een verplichting is aangegaan voor 1 januari 2010, maar de werkzaamheden zelf worden pas afgerond na 31 december 2009 maar voor 1 maart 2010, kan voor deze werkzaamheden het 6%-tarief worden gehanteerd. Deze overgangsmaatregel geldt ook voor het aanbrengen van isolatieglas tenzij de waarde van het glas een beduidend deel vertegenwoordigt van de waarde van de totale dienst.De BTW-verlaging is een regeling van het ministerie van Financiebn. Mochten er nog vragen zijn over deze subsidieregeling dan kun je terecht op de site van de Belastingdienst. Of neem contact op met de Belasting Telefoon: 0800-0543. Deze is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.