
In samenwerking met andere techniekbranches heeft Uneto-VNI een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs en naar staatssecretaris Dekker van Onderwijs. In de brief uiten de brancheverenigingen hun zorgen over de hervormingen die het kabinet voor ogen heeft bij het vmbo-onderwijs. Die vormen volgens Uneto-VNI een bedreiging voor het techniekonderwijs.
‘Techniekonderwijs verdwijnt’
Nadat de branchevereniging voor installateurs vorige week al de noodklok luidde over de plannen van Dekker, reageert Uneto-voorzitter Titia Siertsema nogmaals uiterst kritisch op de aangekondigde maatregelen. “Als het aan Dekker ligt, krijgen de techniekopleidingen op het vmbo vanaf volgend schooljaar 10 tot 15 % minder te besteden. Om de bekostiging te vereenvoudigen, wil de bewindsman een vaste bijdrage per leerling invoeren. Gaan de plannen van Dekker door, dan zijn er straks minimaal 100 leerlingen nodig om een techniekafdeling financieel overeind te houden. Het overgrote deel van de vmbo-scholen heeft een techniekafdeling met hooguit 40 leerlingen. Het gevolg zal zijn dat op veel plaatsen in ons land het techniekonderwijs verdwijnt”, aldus Siertsema.
Opleidingsfonds OTIB onder druk
Ook minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet het ontgelden. Hij krijgt kritiek op het voorstel om de huidige opleidingsfondsen per sector, waaronder OTIB voor de installatiebranche, te vervangen voor een nationaal opleidingsfonds. Volgens Asscher zouden de afzonderlijke opleidingsfondsen onvoldoende inspelen op de dynamiek van de huidige arbeidsmarkt, alleen oog hebben voor de opleidingsbehoefte in de eigen sector en onvoldoende op innovatie zijn gericht. Siertsema: “Asscher slaat de plank volledig mis. Opleidingsfondsen in de techniek leiden ook zij-instromers op, ze werken nauw samen met andere sectoropleidingsfondsen en besteden juist voortdurend véél aandacht aan innovatie.”
‘Handen af van OTIB’
Volgens Siertsema laat OTIB juist zien dat het goed functioneert in de huidige vorm. “OTIB, heeft gedetailleerde kennis van de beroepen in onze branche en weet precies aan welk vakmanschap bedrijven behoefte hebben. Bovendien beschikt het fonds over een hecht regionaal netwerk, waarin vraag en aanbod optimaal op elkaar worden afgestemd. En dan nog iets: het zijn in onze branche de bedrijven zélf die de sectorgelden opbrengen. Wil de minister daar alsjeblieft met zijn handen van afblijven?”
Zou het niet meer van openheid sieren als die brandbrieven, open brieven worden?
Nu moeten we maar gissen hoe vriendelijk het gevraagd wordt. Het is ons vak en we missen node een politicus die echt een vak geleerd heeft en er nog in gewerkt heeft.
Ik denk dat 80% van de politici praters zijn zonder te weten wat een vak (handwerk) inhoud. Handwerk leer je niet, dat beoefen je. Ubung macht der Meister.
Tja…. de Uneto-VNI….. De sterke vertegenwoordiger van de installateur die betaald.
Wat dan weer niets zegt over de installateur.
En die installateur moet dan aan allerlei “voorwaarden” voldoen, als het maar geld kost.
“Ze” hadden al jaren geleden een brand brief moeten schrijven toen het onderwijs op de schop ging.
Tuurlijk niet alles van vroeger was beter, maar de handenarbeid vakken ( bijvoorbeeld de LTS) zijn toch echt weg ” geleerd” door de geleerden.
Mark