fbpx
Nieuws

Uneto-VNI neemt maatregelen

Uneto-VNI gaat maatregelen nemen naar aanleiding van het rapport Ongevallen met koolmonoxide, dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag heeft gepresenteerd. De Onderzoeksraad is daarin onder meer kritisch over de installatiebranche. De omvang van het koolmonoxideprobleem blijkt groter dan tot nu toe bekend was.  Dat is voor Titia Siertsema, voorzitter van de branchevereniging, aanleiding om direct in actie te komen.

Strenger toezicht

De installateurskoepel gaat op korte termijn voorstellen doen aan de betrokken ministers om te komen tot een zwaardere, uniforme erkenningsregeling. Op dit moment kent de brancheverschillende erkenningsregelingen. De branchevereniging wil daarbij met name kijken naar de vakbekwaamheidseisen en het toezicht op de naleving. Gezien de ernst van de conclusies in het rapport van de Onderzoeksraad gaat Uneto-VNI deze voorstellen zo snel mogelijk voorleggen aan haar leden.

Siertsema actief bij MVO NederlandAlle monteurs

De onderzoeksraad is kritisch over de kwaliteitsborging in de branche, aangezien de Raad huidige erkenningsregelingen of lidmaatschap van een kwaliteitslabel geen voldoende borging vindt voor de veiligheid van de (gas)installatie in woningen.  Zo wil de Raad bijvoorbeeld dat kwaliteitslabels gelden voor alle individuele monteurs, en niet enkel voor bedrijven, zoals dat nu veelvuldig het geval is.

 

Siertsema benadrukt dat het overgrote deel van de installateurs de zaken wél goed voor elkaar heeft. “Verreweg de meeste bedrijven leveren iedere dag opnieuw goed, veilig en verantwoord werk af. Maar dat is voor ons niet genoeg. Ieder ongeluk is er één te veel.”

Verplichte APK en opleverkeuringen

De Onderzoeksraad heeft ervoor gekozen de verplichte APK en opleverkeuringen, stokpaardjes van de branchevereniging, niet aan te bevelen. De Raad laat wél expliciet weten dat het dit wel overwogen heeft. Uneto-VNI staat nog steeds op het standpunt dat deze maatregelen wel degelijk essentieel zijn bij het voorkomen van ongelukken.

4 reacties op “Uneto-VNI neemt maatregelen

 1. Roland schreef:

  Ik vind dat die Tietsia moet aftreden . wat een aanfluiting.
  Aantal jaren geleden was ze ook al voorstander om slechte kwaliteit Chinese panelen
  toe te laten omdat dit goed zou zijn voor de installatie branche. We hebben bij radar gezien waar dit toe leidt! En nu weer geen enkele verantwoordelijkheid voor veiligheid of kwaliteit!
  Aftreden dus, en werk maken van kwaliteit in de branche!

 2. frank schreef:

  roland het is niet tietsia het zijn de leden,ik vind dat roland zich meer moet bemoeien met de inhoud van uneto vni als lid.

 3. cliff schreef:

  zolang er nog ketels geplaatst worden voor € 1.250,- inclusief BTW kun je wel verwachten dat het fout gaat.

 4. J.K.Boks schreef:

  Geachte

  als oud inspecteur van een energiebedrijf zie ik met lede ogen aan dat de kwaliteit en kennis van installaties erg achteruit gaat.
  daarnaast is er geen goede registratie meer van ongevallen zoals de energie bedrijven dat in het verleden gedaan hebben. met andere woorden de politiek neemt beslissingen die bepaald worden op een natte vijsvinger, slim hoor!
  dit onderwerp heeft ook alles te maken met energie besparing, als ik zie wat installateur voor veel te grote cv-ketels neer zetten of conventionele TL installeert is om triest van te worden.
  maar ook de overheid is door bezuinigingen op personeel van diensten die dit moeten controleren schuldig
  succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.