fbpx
Nieuws

Uneto-VNI steunt ‘gas-verbod’ nieuwbouw

Branchevereniging Uneto-VNI onderschrijft de wens van grote aannemers om het gebruik van aardgas bij nieuwbouw te verbieden. Dit zegt Doekle Terpstra, voorman van de installateursvereniging in dagblad Cobouw.

Volgens Terpstra biedt de energietransitie volop kansen voor installatiebedrijven, en moet de installateur zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid in de nieuwbouw. De voorman pleit ervoor dat de installateur zich meer manifesteert als ‘energieregisseur’. Een datum noemt Terpstra niet. Wel roept hij het kabinet op om in een volgende regeerperiode duidelijke keuzes te maken zodat de branche weet waar het aan toe is.

Bestaande bouw

Voor bestaande bouw blijft het gasnet voor Terpstra weldegelijk een optie, zo zegt hij in Cobouw. “Bestaande woningen van het gas af krijgen is veel ingewikkelder dan gasloze nieuwbouw. Bij verduurzamen is het niet one size fits all. We moeten groen of biogas ook in de lucht durven houden als transitiebrandstof.” Op dit moment zijn ongeveer 7 miljoen huishoudens in Nederland aangesloten op het aardgasnetwerk. In de nieuwbouw is ‘gas-loos’ een trend.  Ballast Nedam maakte vorige week bekend dat haar nieuwbouwwoningen geen aardgas-aansluitingen meer krijgen. Terpstra vindt dat getuigen van moed, zegt hij in het vraaggesprek.

3 reacties op “Uneto-VNI steunt ‘gas-verbod’ nieuwbouw

  1. Martijn Verspeek schreef:

    Blijft mooie foto! 🙂

  2. R.H. Henstra schreef:

    Het zou fijn zijn als de branche met een betaalbare oplossing komt in bestaande appartementsgebouwen na het einde gasverhaal.

  3. […] pleitte al eerder voor een verbod op aardgas in nieuwbouwwoningen. “De technische installatiebranche is nu al in staat om […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.