fbpx
Nieuws

Unica neemt Pranger-Rosier over

Technisch dienstverlener Unica gaat de Friese familiebedrijf Pranger-Rosier Groep overnemen. Hiermee wil een van de grootste installateurs van het land haar positie in het noorden versterken. Pranger-Rosier is op haar beurt het grootste zelfstandige installatiebedrijf van Noord-Nederland met een omzet van circa € 55 miljoen en 250 medewerkers. Het bedrijf blijft onder de eigen naam werken.

Pranger-Rosier is sinds 1967 actief en sindsdien uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf met vestigingen in Dokkum, Leeuwarden en Sneek. De voorgenomen acquisitie van Pranger-Rosier is de grootste overname in de geschiedenis van Unica. De landelijke technisch dienstverlener is met een gerealiseerde omzet van € 539 miljoen in 2020 en circa 3.000 werknemers een van de grootste technisch dienstverleners van ons land is.

Versterking regionale aanwezigheid

Met deze overname versterkt Unica zijn regionale positie in Noord-Nederland, waar het met de vestigingen in Groningen en Emmen ook zelf al actief is. Dankzij de overname bouwt Unica daar de activiteiten in Friesland uit, met name op het gebied van technisch beheer en onderhoud. Pranger-Rosier wordt na de overname met zijn drie vestigingen opgenomen in het vestigingennetwerk van Unica Building Services, dat daarmee de landelijke dekking uitbreidt naar 17 locaties. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

John Quist, CEO van Unica: “De samenvoeging kan beide bedrijven vele voordelen bieden. De acquisitie van Synto in Zeeland in 2019 was een vergelijkbare overname die gericht was op verdere regionale uitbreiding van onze dienstverlening. Regionale verankering blijft onderdeel van de acquisitiestrategie, in combinatie met versterking van onze gespecialiseerde bedrijvenclusters.”

Pranger-Rosier: groei onder eigen naam

De directie van Pranger-Rosier ziet op haar beurt de aansluiting bij Unica als een belangrijke stap om de groei te versnellen en het aantal specialismen uit te breiden. Het bestaande directieteam blijft verbonden aan het bedrijf. Pranger-Rosier heeft een sterke regionale naamsbekendheid en reputatie en blijft om de herkenbaarheid in de markt te behouden onder eigen naam opereren vanuit de bestaande vestigingen in Dokkum, Leeuwarden en Sneek.

“Als gevolg van de overname kunnen wij onze klanten een breder dienstenpakket aanbieden”, zegt Marc Mulder, algemeen directeur van Pranger-Rosier. “We nemen afscheid van de families Pranger en Rosier, maar worden onderdeel van een bedrijf met een vergelijkbaar familie-DNA. Wij zien ook veel voordelen in het decentrale bedrijfsmodel van Unica dat zijn bedrijven veel autonomie en ondernemingszin geeft. We zien er naar uit om onze dienstverlening als onderdeel van Unica verder uit te breiden in het Noorden van Nederland.”

Autonoom en acquisities 

Unica realiseert zijn groeistrategie enerzijds middels autonome groei, door vanuit de bestaande bedrijven nieuwe klantsegmenten aan te boren. Daarnaast versterkt Unica zijn organisatie met regionale of gespecialiseerde acquisities. Gerichte overnames zijn voor elk cluster onderdeel van de groeistrategie. Unica verwacht de komende jaren elk jaar meerdere overnames te kunnen doen. Voor dit jaar verwacht Unica een omzet te realiseren van minimaal € 600 miljoen en een verdere groei van het rendement.

Unica op overnamepad

Unica is een allround technisch dienstverlener van Nederland en actief in de installatietechniek, energie, ICT, internet of things (IOT) en smart buildings De bedrijvenclusters van Unica zijn: Building Projects, Building Services, Fire Safety, Access & Security, Building Intelligence, Energy Solutions, ICT Solutions, Industry Solutions en Datacenters. Bij Unica werken ruim 3000 mensen. De afgelopen Jaren nam Unica meerdere bedrijven over, zoals Van Kempen Koudetechniek (2020, Industry Solutions), PCT Koudetechniek (2020, Industry Solutions), Numan & Kant (2020, Building Intelligence), Synto (2019, Building Services), Brainpact (industriële automatisering, 2019), Boele Fire Protection (2018, brandveiligheid), Dotwood (2018, ICT Solutions), Nsecure (2017, Access & Security) en Pro-Fa Automation (2017, industriële automatisering).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.