Drinkwater en cv-leidingen met de hand tot 10 bar afdoppen met een universele en herbruikbare sluiting. Roteal is een nieuwe Nederlandse vinding die na de zomer op de markt komt.
De startup is opgericht door twee vrienden uit Drenthe. Installateur René de Weerd verbaasde zich over het feit dat leidingen altijd maar afgedopt werden met knel en persfittingen, die later inclusief een afgezaagd stuk leiding werden weggegooid. Richt Loorbach is een werktuigbouwkundige die gespecialiseerd is in productontwikkeling en 3D-printing. Het duo won vorig jaar al een provinciale ondernemerswedstrijd met het product.
Afdoppen
Roteal moet die verspilling tegengaan, en wil installateurs een universele, herbruikbare dop verstrekken waarmee een installatie onder druk achtergelaten kan worden. Zo kan bijvoorbeeld een bewoner tijdens een renovatie nog gewoon beschikken over tapwater of verwarming. Voor de monteur is ook montagesnelheid een voordeel. Roteal mikt op installateurs en opdrachtgevers die effectief en duurzaam materiaalgebruik hoog in het vaandel hebben.
Kwartslag draaien
Het duo heeft twee jaar gewerkt aan het product dat sinds begin dit jaar een internationaal octrooi heeft op de bevestigingstechniek. Roteal, samenvoeging van roteren en sealen, kan op de drinkwater of cv-buis van koper, staal, rvs of kunststof gezet worden. Door de buitenschaal een kwartslag te draaien, klemt het binnenwerk zich dusdanig in de buis, dat het (Kiwa-gekeurd) een structurele druk van 10 bar kan houden. Dit is ruimschoots voldoende voor een gemiddeld drinkwater of cv-systeem.
Universeel en hergebruik
Doordat het met de hand aangedraaid kan worden, is het universeel. Normaliter moet de monteur afdoppen met materiaal en gereedschap van het betreffende leidingsysteem. De Roteal is gemiddeld genomen tien keer te hergebruiken. Daarna draait de buitenschaal door doordat de nokjes versleten zijn. Roteal heeft een speciale wandhouder ontwikkeld voor een busvoorraad.
Meerder afmetingen
Roteal heeft nu matrijzen voor de diameters 12, 15 en 22mm. VDL Wientjes gaat de producten spuitgieten. Oldenburg Fritom in Veendam verzorgt de distributie naar landelijke dealers. Op dit moment is het bedrijf in onderhandeling met fabrikanten en grossiers. Dan worden ook de prijzen bekend. Ook komt het product in Duitsland op de markt. In september moet het product beschikbaar zijn. Het bedrijf werkt aan nieuwe einddoppen in andere diameters, aftappers en vullers, verloopstukken en een versie voor gas-applicatie. Die laatste moet nog de Kiwa Gastec keuring ondergaan.
Beste,
Kan dit ook in een gemetselde muur of betonnen vloer of moet je er ten allen tijde bij kunnen.