fbpx
Nieuws

Update voor beugelvoorschriften Rogafa

De beugelvoorschriften van de gemeenschappelijke rookgasafvoerfabrikanten hebben een update ondergaan. De Rogafa-voorschriften bij trekvaste systemen zijn aangepast, voor deze systemen zijn vaak unieke voorschriften nodig die per fabrikant kunnen verschillen. Vandaar dat in de update een duidelijk opmerking is toegevoegd. Verder is het goed om het correct beugelen op te frissen.   

Luchttoevoer

Bij de kunststof luchttoevoer (LTV) van een parallel system, waarbij de LTV gemaakt is van dezelfde onderdelen als het rookgasafvoersysteem, behandelt de installateur de beugeling vaak alsof het een rookgasafvoer betreft.  “Liever te veel dan te weinig beugels”, zegt Henk Bruining namens de fabrikanten. “In de richtlijn voor metalen en  kunststof LTV staat : Plaats de eerste beugel op maximaal 0,5m leidinglengte vanaf het toestel. Indien de verlengbuis voor de eerste bocht korter is dan 0,5 m kan de beugel op de eerste verlengbuis achterwege blijven.”

Trekvaste systemen

Bij alle rookgasafvoeren worden nu uitzonderingen gemaakt voor trekvaste systemen. Bijvoorbeeld concentrische systemen moeten op elke bocht gebeugeld worden op of nabij de mof. Parallelle kunststof systemen moeten gebeugeld worden op elke mof, van zowel pijp of bocht. Bij trekvaste systemen, zoals het nieuwe Easysafe-systeem van Burgerhout, hoeven de bochten niet gebeugeld te worden, maar de aansluitende pijp wel. Dit systeem is geen conventioneel push-fit-systeem, maar heeft een systeem van tandringen en zekeringsringen om een trekvaste verbinding te verzekeren. Henk Bruining: “Dit verdiende even wat extra verduidelijking in de voorschriften. Het systeem is ontwikkeld om de bochten compact te houden en de bocht geen extra montage ruimte mee te geven voor een beugel. De pijpmof heeft een extra ruimte gekregen waar de beugel gemonteerd dient te worden.”

Richtlijn nu 10 jaar oud
Het gros van de richtlijn uit 2012 blijft ongewijzigd. Het Nieuwe Beugelen werd toen door de gemeenschappelijke fabrikanten ingesteld om één lijn te krijgen in de bevestigingsvoorschriften van rookgasafvoersystemen van cv-ketels. De richtlijn werd in 2016 nog een keer aangepast. De checklisten van Het Nieuwe Beugelen kunnen hier geraadpleegd en gedownload worden. Dan hebben installatiemonteurs in één A4’tje helder hoe de rookgasafvoer gebeugeld dient te worden. In de Rogafa zijn de belangrijkste fabrikanten van rookgasafvoersystemen vertegenwoordigd: Burgerhout, Ubbink, Cox Geelen, Lewo en Breman Installatiefabriek.

Concentrisch voorkeursoplossing

De richtlijn geldt zowel voor parallelle als concentrische systemen. Na 2015, toen de Onderzoeksraad voor de Veiligheid oordeelde dat de veiligheidsborging bij cv-installaties ondermaats was, is de concentrische rookgasafvoer als voorkeursoplossing naar voren geschoven. Mede hierdoor is inmiddels ongeveer de helft van de uitgevoerde rookgasafvoeren een concentrische. De richtlijn van de rookgasafvoerfabrikanten is ook verankerd in de nieuwe Gasketelwet, en vormt een onderdeel van het Vakmanschap CO-certificaat dat elke monteur die werk uitvoert aan gasgestookte cv-ketels vanaf 2023 verplicht op zak moet hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.