fbpx
Nieuws

Uponor: datalek door cyberaanval

Uponor, fabrikant van leidingsystemen en fittingen is deze maand aangevallen door cybercriminelen. Hierbij is een datalek is ontstaan. Hierdoor heeft de volledige productie van het bedrijf een week stil gelegen.

Bij de aanval is data van werknemers, partners en klanten gelekt. Deze data ligt op dit moment niet op straat, meldt het bedrijf. De productie in Europa en Amerika is inmiddels weer opgestart. Uponor verwacht dat klanten minimaal getroffen worden.

Uponor zegt dat de aanval, die plaats vond op 5 november ransomware betrof. Ransomware is malware die de databestanden van gebruikers versleutelt, met als doel om deze later te ontsleutelen in ruil voor losgeld. In extreme gevallen blokkeert de ransomware de toegang tot het IT-systeem door ook systeembestanden te versleutelen die essentieel zijn voor de goede werking van het systeem.

Uit voorzorg is de volledige productie van het bedrijf een week lang stilgelegd.

Leidingsystemen

Uponor is een Fins bedrijf dat actief is in meer dan 80 landen in Europa en Noord-Amerika. Bij het bedrijf werken 3900 mensen. In Nederland wordt het merk vertegenwoordigd door Nathan. Uponor is vooral bekend van de leidingsystemen voor verwarming en drinkwater.

De productie is na een lockdown van een week wel weer opgestart, maar zit nog niet op het oude niveau. “We nemen alle mogelijke veiligheidsmaatregelen die nodig zijn. Onze focus ligt om productie weer op het oude niveau te krijgen”, stelt het bedrijf in een reactie. Uponor verwacht dat klanten minimaal last hebben van de aanval.

Winstverwachting ingetrokken

Uponor heeft aangifte gedaan bij politie en de autoriteiten voor bescherming van persoonsgegevens. Het bedrijf doet in afwachting van het onderzoek geen inhoudelijke mededelingen. Wel heeft het Finse bedrijf, dat in Helsinki aan de beurs genoteerd staat, haar winstverwachting voor 2022 ingetrokken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de aanval aan het eind van het jaar plaatsvindt. Daardoor kan het opgedane omzetverlies van het laatste kwartaal dit jaar niet meer goedgemaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.