fbpx
Nieuws

Utrecht: klimaatneutraal per wijk

De gemeente Utrecht gaat de komende jaren per wijk bekijken hoe deze klimaatneutraal gemaakt kan worden. Dat doet ze door nauw samen te werken met onder andere bewoners, energieleveranciers, vastgoedeigenaren, netbeheerders en kennisinstellingen.

Energieagenda’s

Aanleiding voor de plannen zijn de door het Utrechtse college vastgestelde Utrechtse Energieagenda’s. Deze geven een beeld van de inzet van de gemeente en de betrokken partijen en de acties en resultaten die nodig zijn om de energietransitie in Utrechtse wijken te versnellen.

De agenda’s zijn opgesteld samen met 165 Utrechters. Uiteindelijk moeten ze leiden tot een klimaatneutrale stad in 2030. In de Utrechtse Energieagenda’s staan vier thema’s centraal:

  1. Gebiedsgerichte aanpak: maatwerk per wijk. De gemeente werkt met wijkpartners aan een gebiedsgerichte aanpak, waarbij per wijk wordt bepaald wat de beste aanpak is. Het uitwisselen van informatie en het opstellen van plannen op wijkniveau voor bijvoorbeeld vervanging van de gasleidingen zijn het resultaat.
  2. Werken: stimuleren van en handhaven bij bedrijven. Het bedrijfsleven van de stad is verantwoordelijk voor 81% van het elektriciteitsverbruik en 60% van het gasverbruik in Utrecht. Hier is dus veel duurzaamheidswinst te behalen. Daarnaast blijft handhaving op basis van de wet Milieubeheer een effectief instrument om energie te besparen.
  3. Wonen: grootschalige renovatie door aan te sluiten bij natuurlijke investeringsmomenten. De gemeente en partners spelen in op natuurlijke beslismomenten van bewoners en bedrijven. Een verhuizing of uitbreiding van een woning of bedrijfspand is bij uitstek een moment om te investeren in een huis of bedrijfspand.
  4. Van onderop: bewonersinitiatieven als drijvende kracht. Initiatieven van bewoners zijn en blijven belangrijk om in de stad steeds meer energie op te wekken en slim te besparen. De gemeente blijft deze initiatieven ondersteunen en biedt een podium om netwerken samen te brengen en te helpen uitbouwen.
Wijkgerichte aanpak moet leiden tot klimaatneutraal Utrecht. Klik om te Tweeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.