fbpx
Nieuws

Utrecht komt met ambitieus energieplan

De gemeente Utrecht wil energieneutraal worden door onder meer het aardgasnet af te bouwen, meer te investeren in stadsverwarming en overal zonnepanelen neer te leggen. De gemeente heeft het energieplan opgesteld met hulp van 165 meedenkende Dom-stedelingen.

De stad wil zonnepanelen op nieuwbouw verplichten, kleine windmolens plaatsen en alle bussen in de stad elektrisch laten rijden. De gemeente gaat onderzoeken om onafhankelijk te worden van gas, door meer gebruik te gaan maken van stadsverwarmingsnetwerken. Ook zouden op termijn alleen elektrische auto’s in de binnenstad mogen rondrijden. Verder denkt de gemeente aan het verhogen van de OZB om daarmee duurzame maatregelen te financieren.

Onhaalbaar
Netbeheerder Stedin noemt via RTV Utrecht de plannen ambitieus, maar voorlopig onhaalbaar. “We delen de ambitie van de gemeente voor het stimuleren van duurzame energie, maar gasloos worden is echt nog heel ver weg”, zegt Stedin-woordvoerder Harald Hanemaaijer. “Dan zou je eerder moeten denken aan decennia dan aan een paar jaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.