fbpx
Nieuws

Utrecht: nieuwbouw zonder aardgas

Utrecht gaat nieuwbouwwoningen vanaf nu aardgasvrij opleveren. Ook wil de gemeente daar waar een duurzaam alternatief beschikbaar is geen gasleidingen meer vervangen die aan het einde van de levensduur zijn.

In de Warmtevisie die het college ter vaststelling voorlegt aan de raad, geeft Utrecht aan hoe de gehele warmtevoorziening van de stad klimaatneutraal kan worden. Zo kiest Utrecht voor een warmtevoorziening, die duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar is.

Zon, wind, aarde en restwarmte

“De komende jaren gaat veel veranderen in de manier waarop we onze huizen en kantoren verwarmen”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. Er zijn ingrijpende aanpassingen nodig in gebouwen en in de energie-infrastructuur. Utrecht wil klimaatneutraal worden in te zetten op de zon, de wind, aardwarmte en de warmte die de industrie over heeft. Dit vraagt om grote investeringen. “Deze visie laat zien welke stappen nodig zijn om te komen tot een duurzame warmtevoorziening. Ook geeft het houvast aan marktpartijen die voor grote investeringen staan.”

Logische momenten

Utrecht grijpt natuurlijke momenten aan voor het maken van investeringskeuzes in het verduurzamen van de warmtevoorziening, bijvoorbeeld wanneer een gasleiding aan vervanging toe is, een complex wordt gerenoveerd of een cv-installatie aan vervanging toe is. De gemeente kijkt per gebied met samenwerkingspartners en bewoners naar de beste oplossing. Hiermee loopt de stad vooruit op wetgeving. “Een gasleiding gaat zo’n veertig jaar mee. Het is niet rendabel om een leiding aan te leggen of nog te vervangen vanwege de landelijke afspraak om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken.” De gemeente tekende met veel andere gemeenten en netwerkbedrijven de Green Deal aardgasvrije wijken. Het Rijk kondigde al eerder aan dat de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouw gaat vervallen.

 

1 reactie op “Utrecht: nieuwbouw zonder aardgas

  1. Th.J. Scholman schreef:

    Dus straks een hele straat voorzien van andere radiatoren omdat de huidige niet voldoende capaciteit hebben om op laag water temperaturen met een warmtepomp te stoken en dan gelijk een nieuwe electrische kookplaat en eventueel een nieuwe pannenset omdat niet alle pannen op electra kunnen.
    Als we dan toch bezig zijn moet ook gelijk de meterkast aangepast worden.
    Wie gaat dit allemaal betalen/subsidiëren, Lot van Hooijdonk soms?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.